După mai bine de trei ore de discuții, liderii PSD au declarat la unison: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu trebuie să plece din Guvern. În timpul ședinței Biroului Permanent al PSD, cele două și-au susținut nevinovăția. De altfel, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au părăsit împreună sediul PSD din Kiseleff.
Scut în jurul celor doi miniștri din Guvernul Tudose acuzați de fapte de corupție în dosarul Belina.
PSD a decis în ședința Biroului Permanent să le susțină necondiționat pe Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, și pe Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. De altfel, cele două au spus că nu vor demisiona din Guvern și că sunt nevinovate.
Pe de altă parte, PSD ar putea bloca o parte din dosar în Parlament. Mai mulți membri PSD-ALDE anunță că nu vor vota cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb. În schimb, Sevil Shhaideh este deja urmărită penal pentru abuz în serviciu.
După mai bine de trei ore de discuții, liderii PSD au declarat la unison: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb nu trebuie să plece din Guvern.
În timpul ședinței Biroului Permanent al PSD, cele două și-au susținut nevinovăția. De altfel, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au părăsit împreună sediul PSD din Kiseleff.
Vicepremierul și ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a precizat că este nevinovată și că a respectat legea în cazul acelei hotărâri de guvern prin care s-a decis transferul Insulei Belina la Consiliul Județean Teleorman:
”În acest moment, soluţia este de susţinere a celor doi miniştri. Nu m-am gândit sub nicio formă la demisie. Avizele toate sunt pozitive şi conform cu legea”, a declarat Sevil Shhaideh.
La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că nu are motive să demisioneze din Guvern. A evitat însă să spună dacă le va cere colegilor din Camera Deputaților să respingă cererea DNA de începere a urmăririi penale.
”Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (…) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, a declarat şi Rovana Plumb.
În schimb, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, a lăsat să se înțeleagă faptul că deputații PSD-ALDE vor respinge cererea DNA în cazul Rovanei Plumb
„Le-am ascultat pe cele două colege, punctele lor de vedere. Concluzia a fost una foarte clară, aceea că au respectat întocmai prevederile legiolor în vigoare și că se consideră nevinovate. După mai multe intervenții ale unora dintre membrii Biroului Permanent – nu puțini – decizia finală a fost de sprijin total și le-au solicitat să nu demisioneze din funcție și în acest sens, ele vor fi apărate de toți membrii de partid. Această decizie a Biroului Permanent Național PSD o voi transmite și colegilor mei din Camera Deputaților”, a declarat liderul grupului PSD din Camerea Deputaților.
Înainte de ședință, Ioan Munteanu spunea că deputații ar trebui să aprobe cererea DNA.
Și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău spune că imaginea României nu este afectată în urma acestui dosar penal.
La ședința PSD a participat și liderul ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a constatat o ”solidaritate fără măsură” cu Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.
Ultimul care a ieșit cu declarații a fost liderul PSD. Liviu Dragnea a declarat că ancheta DNA ar fi un precedent foarte periculos, care ar presupune că toate transferurile de până acum au fost prejudicii.
”Transferul unui teren din domeniul public al statului în domeniul public al unei autorităţi locale, aşa cum sunt sute de astfel de transferuri, s-au transferat sute de terenuri care zăceau şi care au fost preluate de autorităţile locale. Un astfel de precedent e foarte pericuolos. Şi acum sunt solicitări (…) de a fi transferate imobile către autorităţile locale pentru a le putea pune într-un program de dezvoltare”, a spus Dragnea.
El a subliniat de mai multe ori că un astfel de precedent este ”foarte periculos”, pentru că ”ar însemna că toate transferurile de până acum au fost prejudicii ale statului român”.
”Când se pleacă de la public la public, e foarte periculos să se discute despre prejudiciu”, a mai susţinut liderul PSD.
Important de precizat: premierul Mihai Tudose nu a avut nicio reacție pe această temă – nici înainte și nici după ședința PSD.
Sevil Shhaideh este deja urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul Belina. În cazul său nu a mai fost nevoie ca DNA să ceară aviz pentru urmărirea penală pentru că la data faptelor actualul vicepremier era secretar de stat în ministerul Dezvoltării. Iar Rovana Plumb, la data faptelor ministru al Mediului, este suspectată de complicitate la abuz în serviciu.
Dosarul vizează trecerea ilegală a Insulei Belina de la stat în subordinea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca ulterior să fie închiriată tot ilegal de o firmă privată. DNA spune că s-au încălcat mai multe legi, dar și Constituția.
Valentin Chisoceanu
RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 25 septembrie 2017