Mapping Timişoara ‒ Capitală Culturală Europeană 2021

Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Austria şi EUNIC Austria celebrează cea de-a 16-a ediţie a unui eveniment tradiţional din calendarul cultural austriac: „Ziua Cafelei“. Cu această ocazie, Café Museum găzduieşte în data de 5 octombrie, de la ora 19.00, dezbaterea cu titlul „Mapping Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021“.

La eveniment participă Wolfgang Schmale (Institutul de Istorie al Universităţii din Viena), alături de reprezentanţi ai mediului academic din Timişoara: Oana Simionescu (coordonator al Bienalei de Arhitectură din Timișoara – BETA), Ana Branea (Centrul de cercetare pentru dezvoltare durabilă Timişoara, Comisia tehnică de urbanism a Primăriei municipiului Timişoara), Marius Găman (Centrul de cercetare pentru dezvoltare durabilă Timişoara), Gabriela Pascu (asistent universitar şi președinte al asociației culturale Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT) şi Miodrag Popov (şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara).

Invitaţii vor discuta despre oportunitatea pe care titlul de Capitală Culturală Europeană o oferă unui oraş de a revitaliza o parte din conținutul său – de la o scară urbană mai complexă, la clădiri de patrimoniu, infrastructură și chiar la activități culturale.

Evenimentul are loc într-o perioadă în care în capitala Austriei se desfăşoară VIENNA DESIGN WEEK, festival la care România este ţară invitată. Cu acest prilej, studenţii şi profesorii de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara desfăşoară la Viena proiectul „The Answering Machine“. Proiectul de cercetare generează o hartă a dinamicii profesiei de arhitect, ca urmare a absolvirii unei şcoli est-europene, care pregăteşte specialişti pentru o piaţă vest-europeană. De asemenea, zilnic în perioada 29 septembrie 8 octombrie, tinerii arhitecţi Alexandra Trofin şi Farkas Pataki (VitaminA) prezintă bucătăria mobilă „Tischlein Deck Dich“ în diferite locuri din Viena.

EUNIC Austria este pentru a şasea oară organizator al acestui festival. La ediţia 2017 participă 14 membri ai clusterului, care vor organiza şapte evenimente în cafenelele vieneze în perioada 2-6 octombrie.

EUNIC Austria (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale) reuneşte 27 de ambasade şi institute culturale care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală în societatea europeană. Informaţii suplimentare despre proiectele EUNIC Austria pot fi accesate pe: eunic-austria.at şi www.facebook.com/EUNICAustria.

 Café Museum este un local amplasat central între bulevardul Ring şi piaţa Naschmarkt, în imediată apropiere de Secession. Această cafenea tradiţională vieneză există din anul 1899. La un moment dat s-a numit şi Café Nihilismus, pentru că designul de interior creat de Adolf Loos se distingea prin forme simple şi renunţarea la decor şi ornamente. A devenit rapid un punct de întâlnire pentru artişti şi intelectuali, iar printre oaspeţii săi s-au numărat personalităţi precum pictorii Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka, scriitorii Joseph Roth, Karl Kraus, Georg Trakl, Elias Canetti, Hermann Broch, Robert Musil şi Leo Perutz, compozitorii Alban Berg, Franz Lehar şi Oscar Straus cât şi arhitecţii Otto Wagner şi Adolf Loos.