Unul dintre cei doi mineri răniţi în accidentul de la exploatarea Lupeni este în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca din Capitală. Se află la terapie intensivă, intubat şi ventilat mecanic, iar prognosticul medicilor este rezervat. Celălalt rănit se află în afara oricărui pericol, la spitalul din Petroşani. Un al treilea coleg nu a supravieţuit accidentului de ieri; el a decedat în subteran. Avea 39 de ani şi era tatăl a trei copii. Între timp, în Valea Jiului, au început anchetele şi a avut loc şi o întâlnire sindicatelor şi a salvatorilor minerilor cu ministrul energiei, Toma Petcu.
Ministrul energiei, Toma Petcu, a vorbit în această dimineaţă cu minerii care lucrau în abatajul afectat de surpare şi care au reuşit să o evite la timp pentru a afla de la ei ce s-a întâmplat în acea galerie.
Toma Petcu: „Acea prăbuşire, din ce am înţeles de la colegi, n-a fost datorată niciunei erori de muncă, ci pur şi simplu a fost datorată poziţionării geologice a minereului şi în momentul când au început lucrul s-a produs prăbuşirea. O să vedem din ce va spune ancheta dacă unele lucruri, cum ar fi stâlpii de susţinere, erau înlocuiţi mai devreme, poate nu se ajungea la această… Bineînţeles, noi o să lăsăm organele de anchetă, şi ITM-ul, şi Procuratura să-şi facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi de unde au apărut probleme”.
Mai multe anchete sunt în curs la Mina Lupeni, iar Procuratura a deschis încă de ieri un dosar penal cu privire la acest accident de muncă. Guvernul va acorda ajutoare pentru familia minerului decedat şi pentru cei doi răniţi, iar ministrul energiei a dat asigurări că mina Lupeni nu va fi închisă mai devreme din cauza acestui eveniment, ci va funcţiona şi în următorii cinci ani în baza unui memorandum depus la Comisia Europeană./csimion/menescu