La Oradea a debutat vineri conferinţa internaţională “Mass-media şi istoria recentă. Mecanisme de construcţie simbolică a realităţii.”, care reuneşte profesori, cercetători, jurnalişti şi editori de carte din România, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova. Acest eveniment, aflat la a doua ediţie, îşi propune să stimuleze interesul comunităţii ştiinţifice referitor la reflectarea mediatică a problematicii istoriei recente, din post-comunism.
Personalităţile care au deschis evenimentul, prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea, prof..univ..dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Excelenţa sa Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula (Ungaria), ca şi organizatorul principal al manifestării, lector univ. dr Ioan Laza, Universitatea Oradea, au pledat pentru crearea unei reţele de cercetare în domeniul istoriei recente.
Prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din Bucureşti, care a susţinut conferinţa de deschidere, a atras atenţia asupra situaţiei presei tipărite din acest moment. Acesta a precizat că există 3108 titluri active în România, din care 1159 se editează la Bucureşti. Pe locul doi se situează Clujul, cu 186 de titluri. Profesorul Marian Petcu consideră că, având în vedere concentrarea presei în Bucureşti, aceasta urmează aceleaşi tipare de difuzare ante-revoluţie. Din punct de vedere tematic, 822 de titluri ţin de educaţie, multe publicaţii fiind ale copiilor, unii chiar de grădiniţă. De asemenea, 147 de titluri sunt religioase.
În plen au mai fost prezentate două intervenţii: dr. Carmen Ionescu, manager al Agenţiei de presă Rador a Radio România, a vorbit despre valoroasele proiecte de istorie orală ale agenţiei, iar Brânduşa Armanca, prof. univ. dr.,Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, a prezentat “Subiecte tabu ale istoriei recente recuperate de mass-media: frontieriştii”.
Conferinţa internaţională se desfăşoară la Oradea (România) şi Micherechi (Oradea), în perioada 13-14 octombrie 2017.
RADOR (13 octombrie)