Inidicele ROBOR la trei luni a continuat să crească, până la valoarea de 1,84 puncte, în pofida intervenţiilor BNR care a împrumutat băncile comerciale, de două ori într-o săptămână, cu peste 13 miliarde de lei. Însă ROBOR ar putea să scadă din nou, chiar la valori subunitare, spre sfârşitul anului, când se fac majoritatea cheltuielilor bugetare, explică la RRA, Dan Bucşa, responsabil pentru zona Europei Centrale si de Est al Unicredit.
Dan Bucşa: În momentul în care Guvernul va cheltui, lichiditatea se va reface în piaţă şi probabil, vom avea o cădere a dobânzilor, ROBOR, cel puţin, s-ar putea duce înspre 1%, poate chiar sub 1%. Depinde foarte mult de presiunea pe curs. Cu cât e presiunea mai mare pe curs, cu atât mai puţin se va întoarce dobânda. Dar la anul, fie prin creşterile de dobândă ale BNR, fie prin presiunea pieţei, e clar că ROBOR va rămâne la niveluri semnificativ mai mari decât anul acesta.
Realizator: Indicele ROBOR, reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele şi, în funcţie de această valoare, sunt calculate şi dobânzile la creditele în lei./denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 octombrie)