Răzvan Octavian Radu are 19 ani şi în prezent este anul întâi la universitatea Princeton din Statele Unite. Este absolventul Liceului Internaţional de Informatică Bucuresti şi a fost pregătit de doamnele profesoare Rodica Ionescu şi Delia Davidescu. A obţinut multe medalii internaţionale : aur la olimpiadele internaţionale de fizică din 2016 şi 2017, argint în 2015; aur la Olimpiada internaţională a ţărilor asiatice din 2017. La Olimpiada naţională de fizică a obţinut locul întâi în clasa a 12a şi locul 2 în clasele a 10a şi a 11a.
Reporter: Felicitări pentru rezultatele excepţionale de la Olimpiadă. Care este ingredientul secret pentru a ajunge la un asemenea succes ?
Răzvan Octavian Radu: Succesul la olimpiadă nu presupune un unic ingredient (cu atât mai puțin secret), ci o multitudine de elemente: puţină muncă, determinare, niște noroc, poate puțin har (deși de asta sunt cel mai nesigur) și, fără îndoială, cel mai important, norocul de a avea profesori nespus de dedicați și pasionați.
- De ce ai ales fizica?
Răzvan Octavian Radu: Răspunsul sincer este că nu știu. Mă pot preface că sunt acum în stare să disting numeroase indicii care ar arata înspre un interes clar și coerent care are natura nativă. Folosesc aici cuvântul „nativ” în loc de „non-cauzat de factori externi, suis generis, inexplicabil”. O explicație mai bună este aceea că am ajuns pe cale circumstanțială să mă gândesc suficient de mult la fizică cât sa îmi dau seama că îmi place enorm; că însuși actul de a mă gândi la fenomene naturale în chip matematic este remarcabil de satisfăcător – din nou, la o sursă mai profunda nu m-am gândit pana acum. Înțeleg ca nu este un răspuns prea concret, dar asta pentru că, îmi asum riscul de a fi plictisitor, răspunsul sincer este că nu ştiu.
- Cum ai descrie o zi obişnuită de-a ta ?
Răzvan Octavian Radu: Nu sunt un om productiv. Pierd mult timp, mă plictisesc repede și sunt adesea prea comod să mă apuc de vreo îndeletnicire prea solicitantă. Zilele mele sunt deci, o combinație neomogenă și neliniară de idei, articole, probleme, video-uri, melodii etc. De asemenea, stau mult timp cu paulagul meu.
- Ce alte proiecte de suflet mai ai?
Răzvan Octavian Radu: Nu ma pot pronunța in legătura cu un anumit proiect bine definit. Mai degrabă, este vorba de un fenomen mai extins: cel al gândirii și al cercetării lumii, care doar s-a manifestat cel mai puternic prin fizică. Pe de alta parte, desigur că fizica va rămâne pentru mine probabil mereu subiectul cel mai plăcut din punct de vedere intelectual. O alta adăugire, când vine vorba de suflet, trebuie sa fie menționat și paulagul meu.
- Să încercăm şi un top trei dorinţe de viitor.
Răzvan Octavian Radu Nu pot spera la 3, abia dacă îndrăznesc sa formulez una. Din păcate, e prea personală pentru a o putea pronunța.
Reporter: Carmen Ionescu
Hai la Olimpiadă! este un program care a permis pregătirea olimpicilor internaţionali la disciplinele matematică, fizică şi informatică, inițiat de Fundația eMAG în 2012 şi susţinut de BCR din 2014. Oportunitatea de a participa la pregătire se oferă tuturor copiilor care pot și doresc să se pregătească la un nivel peste medie. După cinci ani de activitate, „Hai la Olimpiadă!” numără în prezent 31 de centre de pregătire în 16 orașe din România.
În anul școlar 2016-2017, programul a investit 1.052.000 lei în pregătirea la Matematică, Informatică și Fizică a 3.286 de elevi. Totodată, „Hai la Olimpiadă!” a susținut și pregătirea echipelor participante la Olimpiadele Internaționale de Fizică și Matematică, la Olimpiada Europeană de Fizică, unde elevii români au obținut o medalie de aur și trei de argint și Olimpiada Asiatică de Fizică, de unde elevii s-au întors cu o medalie de aur și două de argint.