Impactul tot mai mare în societate al reţelelor de socializare a făcut ca – în ultimii ani, în România – numărul plângerilor în ceea ce priveşte protecţia datelor personale să se dubleze. Cetăţenii trebuie să aibă grijă de datele cu caracter personal, odată dezvăluite pe reţelele de socializare. Protejarea lor de către autorităţi nu mai este posibilă – spune Cătălin Giurescu de la Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrare a Bazelor de Date.
Cătălin Giurescu: În ce măsură sunt destul de conştient să nu-mi dezvălui despre mine anumite informaţii. De exemplu, pe paginea de facebook felul de mâncare pe care îl mănânc în momentul ăsta într-un restaurant sau să-mi activez geolocalizarea şi după aceea să cer o anumită intervenţie a autorităţilor publice să mă protejeze. În momentul în care eu dezvălui secundă de secundă, moment de moment ceea ce fac eu în privat sau în interacţiunea cu ceilalţi indivizi voi solicita după aceea autoritătilor publice să mă protejeze. Este probabil ca autorităţii publice să-i fie imposibil la acel moment.
Realizator: Tema a fost abordată astăzi într-o dezbatere publică, în contextul în care în primăvara anului viitor va intra în vigoare Regulamentul general privind protecţia datelor, care se va aplica în mod unitar pe teritoriul Uniunii Europene. Statele membre sunt obligate, până atunci, să-şi armonizeze legislaţia naţională cu cea europeană./rpatulea/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie