Ultima zi a celei mai mari Misiuni comerciale americane în România, derulată în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Trade Winds a programat azi la Bucureşti o sesiune dedicată inovaţiei. Cu detalii Iulian Olescu.
Reporter: Inovarea contribuie la creşterea economică a standardului de viaţă, a salariilor, dar şi la îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi la reducerea preţurilor de consum. Sunt câteva idei desprinse din dezbaterile care au avut loc astăzi în cadrul ultimei zile petrecute la Bucureşti de Misiunea comercială americană Trade Winds. Elementele cheie ale unui climat investiţional solid şi ale unei culturi de afaceri inovatoare sunt: transparenţa, stabilitatea şi predictibilitatea, a precizat în deschiderea sesiunii Abigail Rupp, adjunctul şefului Misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Ea a subliniat că inovaţia înseamnă inclusiv faptul că o ţară trebuie să se adapteze continuu la provocările şi evoluţiile economiei globale.
Abigail Rupp: Guvernele trebuie să implementeze politici care sprijină inovarea pe termen lung. Statele Unite avem o istorie îndelungată de astfel de politici economice care susţin inovarea, dar trebuie să continuăm să le adaptăm. Poate cel mai cunoscut exemplu de inovare este Silicon Valley, dar nu este ceva ce a fost construit numai de industrie sau numai de guvern. A fost un proces de adaptare şi colaborare în cadrul căruia sectorul public şi cel privat lucrează împreună pentru a crea un nou mediu în care inovaţia să se dezvolte cu succes.
Reporter: Abigail Rupp a punctat faptul că România are un izvor important de talente în domeniul tehnologiei, informaţiei şi ingineriei, fapt ce a determinat creşteri semnificative pentru companiile din IT, atât cele româneşti cât şi cele străine. În opinia sa, abilităţile lingvistice, infrastructura IT modernă şi programele de educaţie solidă în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii pot constitui o bază importantă pentru o cultură de inovare în ţara noastră. La rândul său, Alexandru Reff, manager de ţară la Deloitte România a enumerat pentru reprezentanţii companiilor americane prezenţi la Bucureşti punctele slabe ale României în domeniul inovării, caracterizându-le însă drept tot atâtea oportunităţi pentru investitorii de peste ocean.
Alexandru Reff: În privinţa inovării şi a gradului de sofisticare a afcerilor România se situează pe locuri destul de scăzute în clasamentele internaţionale. Dacă ne uităm la indicele competitivităţii globale al Forumului economic mondial nu este poziţia pe care ne-am dori-o, iar dacă privim la alţi indicatori, de exemplu câte companii aplică anual pentru facilităţile oferite pentru activitatea de cercetare-dezvoltare constatăm că sunt în jur de 200. Deci foarte puţine, iar cifra este în scădere. În ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor brute pentru cercetare-dezvoltare acestea reprezintă numai 0,5% din PIB. Este cam un sfert din media europeană şi aproape de şase ori mai puţin decât în Statele Unite. Vorbim evident de procente nu de valori nominale. Deci este clar că investiţiile, atât publice cât şi private în cercetare-dezvoltare şi inovare sunt foarte mici şi nu ne permit nici măcar să ţinem pasul cu economiile mai dezvoltate, cu atât mai puţin să reducem decalajele în privinţa dezvoltării şi productivităţii. Aşa încât importul de know how, de tehnologie este esenţial iar aceasta reprezintă o oportunitate pentru mulţi dintre dumneavoastră.
Reporter: A zecea ediţie a Trade Winds a reprezentat cea mai mare Misiune comercială americană în România. Peste 100 de companii din SUA din diverse domenii fiind reprezentate la Bucureşti şi având oportunitatea să discute direct cu firme din ţara noastră în vederea creării unor parteneriate de afaceri./fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie