Orientul Mijlociu continuă să rămână o zonă de conflict cu puţine şanse de pace, iar, în alte regiuni de pe glob, populaţia chemată recent la urne
pare să aibă forţa de a decide soarta sau chiar integritatea unor ţări – acesta ar fi panoramicul oferit de presa internaţioală din ultima vreme.
„Cu trei săptămâni înainte ca armata siriană să recucerească oraşul Homs, Statul Islamic a omorât cel puţin 128 de oameni”, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de ziarul egiptean „Al-Ahram”. Iar asta se întâmplă în timp ce Iranul pare să-şi întărească influenţa în zonă. „Importanţa naţiunii iraniene în regiume este mai mare ca oricând”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani la televiziunea iraniană de stat, citat de ziarul britanic „Daily Mail”. „În Irak, în Siria, în Liban, în nordul Africii şi în regiunea Golfului Persic nu se poate trece la o acţiune decisivă fără să se ţină cont de punctul de vedere iranian”, a mai spus preşedintele iranian la acelaşi post de televiziune. Dar secretarul de stat american, Rex Tillerson, nu se arată prea impresionat. În drum spre Afganistan după un turneu prin zona Golfului Persic, „Tillerson a sfătuit miliţiile iraniene implicate în conflictul din Siria ‘să plece acasă'”, relatează revista americană „Time”. În timp ce o altă publicaţie americană, „The New York Times”, afirmă că „Tillerson a avertizat Europa să nu facă investiţii în Iran”.
În ţările democratice însă, în care populaţia a fost chemată la urne, tensiunile sunt de altă natură. „După victoria în alegeri, premierul nipon Shinzo Abe acordă prioritate Coreii de Nord şi problemelor provocate de îmbătrânirea populaţiei din ţară”, anunţă cotidianul american „Chicago Tribune”. Ziarul nipon „Asahi Shimbun” precizează că, „ieri, după numărarea tuturor voturilor în urma alegerilor de duminică, coaliţia guvernamentală a lui Abe şi-a păstrat majoritatea de două treimi”, dar că „recent înfiinţatul Partid Democrat Constituţional, un partid mai liberal, a devenit cel de-al doilea mare partid japonez”.
„Slovacia a devenit o insulă proeuropeană în regiune”, a declarat premierul slovac Robert Fico, după ce alegerile de sâmbătă, din Republica Cehă, au adus la putere un partid antieuropean. „N-am îndrăznit niciodată să fac comentarii despre politica internă din alte ţări, dar mă bucur să constat că Slovacia a devenit o astfel de insulă”, a subliniat premierul Fico, citat de ziarul ungar „Magyar Nemzet”.
Să vedem însă ce va deveni Peninsula Italică. „Duminică, alegătorii din două dintre cele mai bogate provincii din nordul Italiei, Lombardia şi Veneto, au votat în număr covârşitor pentru o mai mare autonomie a regiunilor lor, sporind astfel şansele Ligii Nordului, un partid anti-imigraţie, la alegerile generale de anul viitor”, anunţa cotidianul britanic „Financial Times”. „Mai bine de atât, nici că se putea”, exultă secretarul Ligii Nordului, Matteo Salvini, la o conferinţă de presă, citat fiind de cotidianul italian „Corriere della Sera”. Iar un alt ziar italian, „La Stampa”, se întreabă: „Ce se va întâmpla acum? Veneto şi Lombardia vor merge pe urmele Cataloniei?”. Potrivit publicaţiei portugheze „Jornal económico”, preşedintele Roberto Maroni, preşedintele Ligii Nordului, a declarat: „Acum putem scrie o nouă pagină: regiunile care solicită mai multă putere o vor obţine”.
Alexandru Danga