Brexit şi negocierile Londrei cu Uniunea Europeană continuă să preocupe presa. Perioada de tranziţie pentru Brexit se pare că va fi limitată la 20 de luni, spun oficiali ai UE – titrează ziarul britanic THE GUARDIAN. În ciuda cererii Theresei May pentru o perioadă de tranziţie de doi ani, surse de la Bruxelles afirmă că data de ieşire va fi probabil 31 decembrie 2020, scrie ziarul.
Potrivit ziarului italian LA STAMPA, care reia informaţia din GUARDIAN, „cele 27 de state UE trebuie să discute încă în mod formal condiţiile perioadei de tranziţie”. Şeful negociator al UE, Michel Barnier, şi-a dat acordul pentru o prelungire de acest tip: „După părerea mea, este oportună acoperirea perioadei financiare, deci până în 2020”, le-a spus el jurnaliştilor. Probabil, Bruxelles va insista ca Regatul Unit să rămână în politica comunitară a pescuitului până în 2020. Dar această măsură, care le permite pescarilor să aibă acces la apele britanice, va fi interzisă de Londra, care vrea să preia în curând controlul apelor britanice. Pescuitul a fost un punct cheie în campaniile referendumului pro şi contra Brexit, aminteşte LA STAMPA.
Şi exact în acest moment, UE a început o anchetă privind regimul fiscal britanic care ar favoriza multinaţionalele, permiţându-le să plătească impozite mai mici în Regatul Unit, o decizie care seamănă cu „un semnal” în plină negociere pentru Brexit, scrie LA LIBRE BELGIQUE. Anunţarea acestei investigaţii are loc în momentul în care negocierile dintre Bruxelles şi Regatul Unit, care a programat să părăsească UE în martie 2019, bat pasul pe loc. „Pe de o parte, există zvonuri persistente privind o perioadă de tranziţie în care Regatul Unit ar rămâne în piaţa internă şi deci ar continua să fie supusă aceloraşi reguli ale concurenţei ca şi membrii UE. Pe de altă parte, este un semnal puternic pentru britanici ca să-i descurajeze de la orice tentativă de a atrage pe teritoriul lor multinaţionalele printr-o legislaţie avantajoasă”, a comentat un reprezentant al societăţii de consultanţă Avisa de la Bruxelles, citat de acelaşi ziar belgian.
Iată cum comentează ziarul francez Le Figaro şi site-ul belgian Le Vif situaţia din provincia spaniolă separatistă şi impactul lor asupra întregii Spanii, înaintea votului Senatului spaniol: „Catalonia: doua zile decisive pentru naţiunea spaniolă” şi „Spania va trăi doua zile istorice”. Senatul spaniol trebuie să decidă vineri în plen dacă îi acordă şefului guvernului conservator, Mariano Rajoy, în conformitate cu articolul 155 din Constituţie, puterea de a destitui executivul independentist catalan şi de a pune sub tutelă poliţia catalană, Parlamentul regiunii şi media publică vreme de şase luni, timp în care să organizeze alegeri în regiune, la începutul anului 2018 – recapitulează situaţia ziarul belgian LE SOIR.
În ceea ce-l priveşte pe liderul separatist, „Preşedintele catalan nu convoacă alegeri anticipate”, titrează acelaşi LE SOIR. Preşedintele catalan, Carles Puigdemont, a anunţat ca nu va convoca alegeri regionale anticipate, deoarece estimează că nu sunt suficiente garanţii pentru ca aceste alegeri să se ţină normal. După ce preşedintele catalan, Carles Puigdemont, şi-a suspendat o alocuţiune anunţată joi în jurul prânzului, în cursul căreia, potrivit media spaniole şi catalane, urma să anunţe dizolvarea Parlamentului şi convocarea de noi alegeri regionale pentru a evita punerea regiunii sub tutelă, au apărut disensiuni în mişcarea pentru independenţă, scrie LE SOIR.
Din Satele Unite, Donald Trump remarcă „extraordinara” ascensiune a liderului chinez Xi Jinping, notează BBC. Liderul de la Casa Albă l-a lăudat, de asemenea, pe domnul Xi într-un interviu acordat unui canal de televiziune american, în timpul căruia a spus că „unii l-ar putea numi regele Chinei”. Al XIX-lea congres al Partidului Comunist Chinez i-a permis lui Xi Jinping să fie trecut în carta Partidului, o distincţie pe care numai fondatorul regimului, Mao Zedong, a avut-o înaintea lui în timpul vieţii. Includerea numelui lui şi a „Gândirii” sale în statutul partidului sugerează că el poate rămâne de acum la nesfârşit în fruntea ţării, scăpând de limita de vârstă teoretică de 68 de ani şi de grija de a trebui să-şi aleagă un succesor, scrie LE FIGARO, care remarcă faptul că liderul chinez a dobândit „un statut apropiat de cel al lui Mao”.
Încheiem cu o ştire difuzată de FRANCE 24 despre decizia Parlamentului European de a decerna premiul Saharov 2017 pentru „libertatea spiritului” Adunării naţionale venezuelene, dominată de opoziţie, şi prizonierilor politici. Decizia a fost luată într-o şedinţă a preşedinţilor grupurilor politice din Parlament, informează FRANCE 24. Premiul Saharov 2017 – acordat opoziţiei venezuelene, titrează şi ziarele LE FIGARO şi LA CROIX. Iar LE MONDE precizează că Premiul Saharov, în valoare de 50.000 de euro, va fi înmânat cu ocazia unei ceremonii ce va avea loc pe 13 decembrie la Strasbourg.
(Gabriela Sîrbu, agenţia de presă RADOR)