Duminică la Bucureşti au avut loc demonstraţii împotriva obligativităţii vaccinărilor, la care au participat organizaţii bisericeşti şi laice. Demonstranţii au format un lanţ viu în faţa clădirii Parlamentului, după ce Senatul a votat luni aproape în unanimitate proiectul de lege privind vaccinările.
Potrivit News.ro, au demonstrat mai multe sute de cetăţeni, iar potrivit Agerpres aproximativ 1.000. Demonstranţii purtau lozinci pe care scria: „Unde există risc, acolo ar trebui să existe şi libertate electorală”, “Nu suportăm dictatura sănătăţii”, “Răspundere penală pentru cei care fabrică vaccinurile”. La manifestaţia de la Bucureşti au sosit autobuze şi din alte oraşe ale ţării. Mai mulţi părinţi şi-au adus şi copiii, de asemenea au luat parte şi preoţi şi călugăriţe care purtau icoane şi cruci.
Organizatorii au afirmat că fiecare cetăţean are dreptul de a decide el însuşi asupra problemelor care privesc sănătatea copiilor lui, respectiv de a fi informat onest despre eventualele riscuri ale vaccinărilor. În opinia lor statul nu poate obliga pe nimeni să se supună unei intervenţii asupra sănătăţii sale, ori dacă va adopta o astfel de lege, aceasta este una anticonstituţională.
Potrivit Agerpres, Costel Stanciu, unul din preşedinţii unei uniuni de protecţie a consumatorilor, a afirmat: “Vor să ne injecteze fără acordul nostru produse biologice care conţin microorganisme şi substanţe chimice, despre care s-a demonstrat că sunt nocive. Această atitudine încalcă drepturile pacienţilor.” În opinia lui Cristi Filip, liderul unei asociaţii de părinţi, “ne aflăm pe primul loc în Europa la bolile canceroase. Prin forţarea fără rost a vaccinărilor, situaţia va deveni şi mai gravă.”
Săptămâna viitoare, activiştii mişcării împotriva vaccinărilor vor organiza pichete de grevă în faţa sediilor partidelor parlamentare, pentru ca decizia definitivă a Camerei deputaţilor să atenueze caracterul sever al legii.
În mijlocul epidemiei de rujeolă din România, care s-a soldat cu 35 de victime şi aproape 10.000 de îmbolnăviri, guvernul de la Bucureşti a înaintat în august proiectul legii vaccinărilor care nu prevede amenzi în caz de refuz, însă vrea să-i convingă pe aceşti părinţi ameninţându-i cu stigmatizarea şi excomunicarea în cazul în care se împotrivesc vaccinării copiilor cu vaccinul considerat a fi cel mai important din cele şapte cunoscute.
MAGYAR NEMZET (Ungaria), 30 octombrie
Traducerea: Imola Stănescu