Cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid demarează miercuri, 8 noiembrie, cu Fixeur, în regia lui Adrian Sitaru, peliculă ce reprezintă România în cursa pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin din 2018. Regizorul român, alături de criticul de film spaniol Luis Martínez, jurnalist la ziarul El Mundo, va fi prezent la inaugurare pentru a dialoga cu publicul prezent.
După ce în 2016, filmul Ilegitim a avut premiera spaniolă în cadrul aceluiași festival, Adrian Sitaru revine cu Fixeur, un film despre limitele jurnalismului și abuzul pe care acesta îl poate exercita asupra persoanelor vulnerabile, chiar și când o face cu cele mai bune intenții. Cineastul român va susține în data de 7 noiembrie un masterclass cu studenții la diferite specializări ale principalei școli de film din capitala Spaniei, Escuela de Cine y Audiovisual de la Comunidad de Madrid.
Pororoca, peliculă recompensată la ediția din această toamnă a Festivalului de Film de la San Sebastian cu Premiul “Concha de Plata” acordat actorului Bogdan Dumitrache pentru cea mai bună interpretare, va fi proiectată în premieră la Mardrid în data de 12 noiembrie. Potrivit criticului de film Luis Martínez, filmul este “o feroce, lentă și tulburătoare radiografie a vidului, realizată cu o rigoare incomensurabilă, dincolo de orice normă și măsură”.
Ediția din acest an include și cel mai recent lungmetraj de ficțiune realizat de Radu Jude, Inimi cicatrizate, inspirat din biografia și creația literară a lui Max Blecher, precum și Breaking News, filmul realizatoarei Iulia Rugină, care, ca și Fixeur, are în prim-plan dilemele morale ale unui jurnalist.
Vara s-a sfârșit, pelicula tânărului realizator Radu Potcoavă, ce aduce în prim plan protagoniști adolescenți într-un thriller de combustie lentă, și comedia Afacerea Est, o fabulă despre drumurile îndoielnice ce-l poartă pe protagonist spre cariera politică, încheie, în data de 15 noiembrie, selecția acestui festival.
Un an plin pentru filmul românesc în Spania
În intervalul scurs între ediția precedentă și cea actuală, filmul românesc contemporan s-a bucurat de un succes deosebit, ceea ce s-a tradus în distribuția a patru producții în circuitul cinematografelor spaniole: Bacalaureat, regia: Cristian Mungiu, Comoara, regia: Corneliu Porumboiu, Sieranevada, regia: Cristi Puiu și Ana, mon amour, regia: Călin Peter Netzer.
Un fapt inedit l-a constituit și selecția a două lungmetraje românești în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian: Pororoca, regizat de Constantin Popescu, avându-i ca protagoniști pe Bogdan Dumitrache și Iulia Lumânare, și Soldații. Poveste din Ferentari, realizat de Ivana Mladenovic, după un roman și scenariu de Adrian Șchiop, care a interpretat și rolul principal alături de Vasile Pavel.
Institutul Cultural Român de la Madrid susține, pe lângă distribuția comercială a filmelor românești, și proiectarea celor mai apreciate și premiate producții care, în ciuda calității lor recunoscute, nu își găsesc distribuitor în Spania. Astfel, filmele lansate la ediția precedentă a Zilelor Filmului Românesc din Madrid au fost itinerate, în colaborare cu cinematecile regionale, la Barcelona, Valencia, Granada, Cordoba și Murcia.
Madrid,7 noiembrie
Detalii suplimentare puteți obține la:
Institutul Cultural Român de la Madrid
Telefon: +34 917 589 566
Facebook dedicat cinematografiei românești: CineRumano;
Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano