Un amendament la ordinul de prohibiţie pentru anul 2018, formulat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prevede ca plafonul de 5 kilograme de peşte pentru pescarii sportivi să fie eliminat la speciile de somn, crap, ştiucă şi şalău. Altfel spus, pescuitul sportiv în Delta Dunării va fi permis doar după modelul „prinde şi eliberează”. Are amănunte, de la Tulcea, Irinel Călin.
Reporter: Pescuitul de tip catch&release sau altfel spus „prinde şi eliberează” va fi implementat şi în Delta Dunării, de anul viitor, dacă un amendament al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va fi inclus în ordinul de prohibiţie pentru anul 2018. Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu:
Mălin Muşetescu: Pescuitul recreativ trebuie să fie şi la noi ca în alte ţări, mai ales la speciile valoroase, şi sportiv, şi economic, să meargă pe catch&release. Speciile sunt doi răpitori puri sânge, ştiucă şi şalău, crap care e eminamente paşnic, şi somn.
Reporter: Numai săptămâna trecută Corpul Unic de Control a aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei pescarilor sportivi, pentru peşte capturat sub dimensiunea legală. De altfel, cantitatea de peşte extrasă zilnic de pescarii sportivi din Delta Dunării se estimează a fi de câteva tone, cu mult mai mult decât cota alocată pescuitului familial pentru localnicii Deltei.
Mălin Muşetescu: Pescuitul familial este permis exact ca şi până acum, deci localnicii au dreptul să oprească cinci kilograme pe zi.
Reporter: A mai declarat guvernatorul Deltei Dunării. Un alt mendament propus de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru ordinul de prohibiţie de anul viitor se referă la o singură perioadă de prohibiţie la specia ştiucă, respectiv doar în februarie-martie./rduinu/avladucu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie