Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociaţia Lions Club Millennium, Dacia şi de producătorul de instrumente de scris Schneider.
Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu – Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanţii sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România.
Cărţile se întorc acasă – campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură; donaţiile de carte se primesc în intervalul 22 – 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.
SECŢIUNI TRADIŢIONALE ŞI EXPOZIŢII
Carte şi multimedia – modulul de bază al fiecărei ediţii, o adevărată oglindă a pieţei naţionale pe acest segment, care reuneşte oferta la zi de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare. Datorită diversităţii categoriilor şi numărului ridicat de participanţi la fiecare ediţie, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale şi software educaţional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel ştiinţific.
Bursa Educaţia – ajunsă la ediţia 20, este o secţiune permanentă rezervată instituţiilor de învăţământ româneşti şi străine, de toate nivelurile, invitate să-şi prezinte oferta educaţională şi editorială (nivelul 7.70).
Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă – ediţia a 14-a, una dintre cele mai dinamice şi interactive secţiuni ale Târgului, va fi punctul de atracţie numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori ai Târgului Gaudeamus. Atelierul de creaţie Gaudeamus, standuri cu carte care le este dedicată în exclusivitate şi jocuri educative, de testat chiar la faţa locului, lansări de carte pentru copii, îi aşteaptă pe cei mai tineri dintre vizitatori (nivelul 3.20).
Expoziţia În lumea lui Caragiale, organizată în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. Expoziţia ilustrează lumea formată din personajele lui Caragiale, o lume veselă, neserioasă, agitată şi ridicolă, care, uneori, pare absurdă, alteori, înfricoşător de actuală (nivelul 7.70, 385).
Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică Pentru Tineret – aflat la cea de a 15-a ediţie, salonul (organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului) este un eveniment dedicat exclusiv tinerilor, care transformă, pentru câteva zile, un posibil mâine în azi şi dezvăluie pentru toată lumea taina căii către lumi incredibile ale imaginaţiei şi ingeniozităţii.
Peste 35 de machete şi prototipuri sunt prezentate de către tineri din toată ţara, în cadrul celor trei secţiuni dedicate: Ştiinţe Aplicate (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.), Tehnologia Informaţiei (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi informaţiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile), Tehnologii ale Viitorului (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.). Creaţiile tinerilor inventatori acoperă domenii diverse ale ştiinţei şi tehnologiei, de la robotică, ecologie şi biologie, biotehnologii sau colonizarea altor planete, la soluţii tehnice aplicabile în agricultură, ştiinţe aerospaţiale, urbanism şi amenajare teritorială. Participă tineri inventatori debutanţi dar şi premianţi ai unor concursuri internaţionale prestigioase, precum Salonul de inventică de la Geneva sau concursurile de proiecte spaţiale organizate de NASA. (nivelul 7.70, 384).
Expoziţia Pagini din istoria radioului, organizată pentru a patra oară în colaborare cu Asociaţia Radioclubul României şi Asociaţia Colecţionarilor de Aparate Radio din România, prezintă, în fotografii documentare şi în exponate reale, pentru curioşi şi pasionaţi de toate vârstele, o interesantă şi succintă trecere în revistă a mai multor etape din evoluţia radioului şi a aparatelor de radio de-a lungul timpului (nivel 7.70, 394).