Prin celebrarea Zilei Mondiale a Filosofiei, în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie, UNESCO subiliniază valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru fiecare cultură şi pentru fiecare individ. De asemenea, urmăreşte să trezească interesul în rândul tinerilor pentru această disciplină ştiinţifică. În acest scop, şcolile, instituţiile culturale, mass-media sunt invitate, la nivel mondial, să realizeze acţiuni şi evenimente pe această temă. Filosofia (în traducere, dragostea pentru înţelepciune) încearcă să înţeleagă lumea şi existenţa umană. Aceasta nu se limietază la un anumit domeniu sau metodologie, ci se caracterizează prin natura întrebărilor sale şi prin abordarea sa specifică faţă de diversele sale domenii (care includ printre altele, logica, etica, metafizica).
Cu ocazia Zilei Mondiale a Filosofiei, directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, a transmis următorul mesaj: „Filosofia este o disciplină de inspiraţie, dar şi o practică de zi cu zi care transfromă societăţile. Permiţându-ne să descoperim diversitatea ideilor intelecturale din lume, filosofia stimuleză dialogul intercultural. Prin trezirea minţii spre exerciţiul gândirii şi confruntarea argumentată, filosofia ajută la construirea unei societăţi mai tolerante şi mai respectuoase. Pentru UNESCO, este şi modul de a dezlănţui potenţialul creativ al umanităţii şi de a genera idei noi. Filosofia creează condiţiile intelectuale pentru schimbare, dezvoltare durabilă şi pace”.(..) Pascal a scris: ‘Omul este o trestie, cea mai firavă din întreaga natură, dar este o trestie gânditoare’. Chiar şi astăzi, filosofia este un centru împotriva îngustării opiniilor, o modalitate de a cultiva distanţa critică în faţa atacului informatic şi a retoricii simpliste. Există o nevoie urgentă de filosofie. Nu dă răspunsuri, ci ne permite să punem întrebările corecte. Ne invită – prin cuvintele poetului Rabrindranath Tagore – ‘să ieşim din limitele sensibilităţii şi viziunii noastre mentale într-o libertate mai largă’, dar trebuie să se profite de această ocazie şi invit toate statele membre să ia în considerare acest mesaj”.
De-a lungul secolelor, în fiecare cultură, filosofia a dat naştere unor concepte, idei şi analize, prin acestea punându-se bazele gândirii critice, independente şi creative.
Ziua Mondială a Filosofiei sărbătoreşte importanţa reflecţiei filosofice şi încurajează oamenii din întreaga lume să îşi împărtăşească unii celorlalţi ideile filosofice. Pentru UNESCO, filosofia oferă bazele conceptuale ale principiilor şi valorilor de care depinde pacea mondială: democraţia, drepturile omului, justiţia şi egalitatea. Filosofia ajută la consolidarea acestor fundamente autentice ale coexistenţei paşnice.
surse: www.kleiner-kalnder.de, www.unesco.org, www.un.org
Ada Ionescu