Moţiunea de cenzură la adresa guvernului semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP şi independenţi a fost citită, astăzi, în plenul comun al parlamentului. Opoziţia cere demisia cabinetului Mihai Tudose pe care îl acuză de bulversarea mediului economic şi juridic şi de scăderea nivelului de trai al populaţiei.
Semnatarii moţiunii susţin că beneficiile unei creşteri economice substanţiale anunţate la începutul anului au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate de coaliţia PSD-ALDE. În textul documentului, Guvernul Tudose, este criticat pentru creşterea preţurilor la carburanţi, la energia electrică, pentru diminuarea investiţilor în primele 9 luni ale anului, pentru scăderea salariilor şi a contribuţiilor la pilonul II de pensii. Semnatarii mai spun că demiterea guvernului trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat haosul fiscal şi să oprească atacul la independenţa justiţiei. Moţiunea de cenzură a fost prezentată în plenul parlamentului de deputatul PNL, Dan Vâlceanu.
Dan Vâlceanu: „Aveţi guvernul cu cel mai mare număr de demnitari, miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii fiecare cu propriul cabinet şi funcţionarii aferenţi, din câte guverne au existat până acum, dar livraţi cel mai prost exerciţiu guvernamental dintre toate. Dacă punem în balanţă ceea ce faceţi dvs. astăzi, României i-ar fi fost cu siguranţă mai bine dacă nu era guvernată. Magnitudinea răului produs ar fi fost semnificativ mai mică”.
Opoziţia a criticat decizia conducerii parlamentului ca moţiunea de cenzură să fie citită astăzi în plen. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu explică:
Călin Popescu Tăriceanu: „Am fost foarte prompţi şi dacă nu am fi făcut aşa, probabil că atunci ar fi critici, eu ştiu, pe bună dreptate sau nu, că încercăm să întârziem acest demers. Din contră, am arătat toată disponibilitatea”.
Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni în cursul aceste săptămâni pentru a stabili data la care moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată. Potrivit legii, acest demers la adresa guvernului trebuie supus aprobării plenului comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor la trei zile de la citirea documentului./dursache/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 noiembrie)