Creşterea rapidă a salariilor în România pune în pericol competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent – potrivit raportului anual de ţără al Agenţiei de Evaluare Financiară Moody’s. În document se arată, totuşi, că profilul de creditare este susţinut de factori precum perspectivele favorabile de creştere economică pe termen mediu, nivelul moderat al raportului între datoria guvernamentală şi PIB şi accesul la finanţare ieftină.
Reporter – Cătălin Lenţa: Agenţia Moody’s recomandă României să ţină sub control cheltuielile guvernamentale, să crească absorbţia fondurilor europene şi să întărească guvernanţa la companiile de stat. România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu – susţine agenţia de evaluare financiară.
Moody’s se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5%, urmând ca avansul să încetinească la cinci procente anul viitor. Factorii care vor alimenta creşterea economică, condusă de consumul privat, vor rămâne, probabil, neschimbaţi în condiţiile continuării politicii fiscale expansioniste. Totuşi, Moody’s anticipează o încetinire a consumului privat odată cu atenuarea impactului măsurilor de stimulare fiscală. În plus, reformele structurale limitate, vulnerabilităţile rămase la nivel instituţional şi politicile economice care împiedică investiţiile private mai mari, continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României – se arată în raport. Agenţia constată că situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze anul acesta, iar Moody’s anticipează că tendinţa va continua şi în 2018./lazard/fcostea
RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 27 noiembrie