Matthias Manasi, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Dirijorul german Matthias Manasi se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio vineri, 8 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, într-un concert care o avea ca solistă invitată pe violonista Olga Pak. Seara se va deschide cu o lucrare din repertoriul liric, uvertura operei Ruslan și Ludmila, de M. Glinka. Va urma Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 77, de J. Brahms, iar programul se va încheia cu Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 – Scoțiana, de F. Mendelssohn.

În prezent director muzical al Nickel City Opera din Buffalo, Statele Unite, Matthias Manasi a colaborat cu orchestre de prestigiu din Europa și Statele Unite, fiind deopotrivă dirijor și un excepțional pianist.

Concertmaestru al orchestrei Berliner Camerata, Olga Pak este o violonistă apreciată atât în Rusia, țara sa natală, cât și pe scenele muzicale europene, fiind laureată a numeroase concursuri internaționale.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

Matthias Manasi

Un dirijor apreciat atât de public, dar şi de muzicienii cu care a colaborat, Matthias Manasi desfăşoară o frumoasă activitate artistică, în calitate de dirijor şi pianist. A fost capelmaistru al Operei de Stat din Wrcoław, în Polonia, unde a fost responsabil pentru numeroase producţii de operă, iar în 2012 a fost dirijor invitat al Operei Naţionale Polone. A fost director muzical al Festivalului Internaţional Punta din Montevideo, dirijor şef al Orchestrei Camerata Italiana din Napoli, în perioada 2007 – 2010 a fost capelmaistru al Erzgebirgische Philharmonie Aue, iar în anul 2013 a fost dirijor al Operei din Constanţa. Matthias Manasi a avut prilejul de a fi dirijor asistent al lui Miguel Gomez Martinez la Orchestra Radiodifuziunii bavareze şi capelmaistru al Operei din Passau, în Germania.

În timp a colaborat cu Wiener Mozart Orchester, Orchestra Sinfonica di Roma, Orchestra Sinfonica Metropolitana di Bari, Orchestra Operei de Stat din Hanovra, Opera de Stat Braunschweig, Opera din Leipzig, Opera din Kassel, Opera din Oldenburg. A dirijat numeroase spectacole de operă, dintre care amintim: La Bohème, Don Giovanni, Flautul fermecat, Cavalerul rozelor, Parsifal, Olandezul zburător, Macbeth, Pescuitorii de perle, Samson şi Dalila, Evgheni Oneghin, şi a fost invitat să participe la celebrul Festival Rossini în Bad Wildbad.

Personalitatea sa artistică se manifestă şi la claviatura pianului, astfel Matthias Manasi este recunoscut ca un pianist de excepţie care a susţinut concerte şi recitaluri în toată lumea. Pasiunea pentru pian şi dirijat a fost un factor determinant, care l-a însufleţit să studieze în paralel atât pianul cât şi dirijatul, astfel că după studii de pian cu Andrejz Ratusinski şi dirijat cu Thomas Ungar la Universitatea de Muzică din Stuttgart, s-a perfecţionat cu Karl Österreicher în arta dirijorală şi în arta pianistică alături de Carmen Piazzini. În anul 1995 a primit diploma de licenţă pentru interpretare pianistică la Universitatea din Karlsruhe şi o diplomă de dirijat în cadrul Universităţii de Muzică din Stuttgart, în 1996. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu Gianluigi Gelmetti, Jorma Panula, Kurt Masur, iar după terminarea studiilor a fost asistent al lui Manfred Honeck şi Hilary Griffith.

Olga Pak

Născută la Novosibirsk, în Rusia, Olga Pak a studiat la Şcoala de Muzică din oraşul natal. S-a perfecţionat cu Ilan Gronich la Conservatorul din Versailles şi cu Mark Gothoni la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la numeroase concursuri şi a urmat cursuri de formare cu Zakhar Bron, A. Brussilovsky, Vadim Repin, Kent Nagano, Nikolaus Harnoncourt, Igor Ozim.

A susţinut concerte în calitate de solistă, dar şi în diverse ansambluri camerale, alături de sora sa, Irina Pak, în Europa, America de Nord şi Asia. Un moment important al carierei sale l-a constituit concertul în aer liber susţinut în faţa Porţii Brandenburg, alături de Nigel Kennedy, în anul 2009. Ca o artistă complexă, Olga Pak a hotărât să valorifice experienţele artistice acumulate în concerte şi la primul pupitru al orchestrei Berliner Camerata, în calitate de concertmaestru. Olga Pak este și concertmaestru al Festivalului Classical Music din Zürich.
(Noemi Vidu)