Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene va prezenta astăzi presei rezultatele discuţiilor purtate luni între liderii UE şi Theresa May, prim ministru britanic – scrie în ediţia sa electronică Frankfurter Allgemeine Zeitung. Probabil că nu ne putem aştepta la declaraţii spectaculoase, pentru că după întâlnire, atât doamna May, cât şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene au declarat că tratativele au fost „constructive”, s-au desfăşurat într-o atmosferă „prietenoasă”, dar că au mai rămas „probleme nerezolvate”.
Comentatorul cotidianului budapestan Népszava, Rónay Tamás atrage atenţia însă că, nu numai că au rămas chestiuni spinoase nedezbătute, dar problematica Brexit în acest moment pare de nerezolvat. Fostul prim-ministru, Tony Blair a propus o soluţie simplă: repetarea referendumului pe tema Brexit-ului. Acesta a mizat pe faptul că cei care s-au lăsat manipulaţi de către propagandiştii părăsirii UE, acum recunosc deja că au greşit. O asemenea măsură însă ar putea fi interpretată ca o nesocotire a voinţei populare (prin aplicarea principiului că votăm, până când rezultatul este cel dorit de noi).
Deşi anterior May a declarat că şi lipsa unui acord este o variantă mai bună decât un acord prost, în realitate a ajuns într-o extremă de unde nu mai poate să facă paşi înapoi. A oferit 50 de miliarde de euro pentru ieşirea din UE, ceea ce reprezintă mai puţin decât cele 60 de miliarde solicitate de UE, dar reprezintă o bază de negociere care trebuie luată în serios. Nu este de mirare că a fost criticată de către cei care sunt adepţii aşa numitului „hard-Brexit”, că doreşte să împartă cadouri înainte de Crăciun. May i-a prevenit însă pe colegii săi de partid, că CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) îşi va păstra competenţa în procesele dintre UE şi Marea Britanie şi după data de 29 martie 2019 (data prevăzută pentru încheierea procesului Brexit). Chiar dacă nici acest lucru nu le convine radicalilor, deocamdată revolta nu a izbucnit, chiar și miezul dur al Partidului Conservator, reprezentat de ministrul de externe Boris Johnson, ministrul comerţului, Liam Fox şi ministrul protecţiei mediului, Michael Gove – au rămas alături de prim-ministru.
Luni însă a ieşit la iveală că nu numai costurile ieşirii reprezintă o problemă, dar și graniţa dintre Marea Britanie şi Irlanda – ne anunţă cotidianul german Der Spiegel în ediţia sa electronică de azi. Dublin nu vrea să accepte sub nicio formă construcţia unei graniţe fizice între Irlanda şi Marea Britanie. Prima ar putea să uzeze de dreptul său de veto în cazul în care acordul va conţine şi controlul la frontiera sa cu UK. În urmă cu câteva săptămâni părea că problema poate fi rezolvată, dacă Irlanda de Nord va primi un statut special şi va fi exceptată de la regula înfiinţării graniţei fizice. Ca reacție la această veste, Partidul Radical din Irlanda de Nord, DUP – cel care asigură majoritatea parlamentară pentru doamna May – a anunţat că nu va accepta sub nicio formă ca Irlanda de Nord să primească un statut special, pentru că aceasta ar periclita integritatea Regatului Unit. Situaţia s-a complicat şi mai mult, când reprezentanţii Scoţiei şi Ţării Galilor şi-au exprimat nedumerirea că ei de ce nu ar primi un statut special, dacă Irlanda de Nord poate să primească aşa ceva. Şi pentru ca tabloul să fie complet, primarul laburist al Londrei a declarat că nu înţelege motivul pentru care, în condițiile în care locuitorii capitalei au votat în cea mai mare măsură împotriva Brexit-ului, atunci de ce trebuie să suporte consecinţele unei decizii cu care nu au fost de acord?
Pentru doamna May va fi foarte greu să iasă din această situaţie dificilă. Cu acest lucru se poate explica faptul că în Partidul Conservator nu are nici un rival. Se gândesc să ducă până la capăt Brexit-ul, după care se poate planifica viitorul. Dar ce fel de viitor va fi acela?
Autor: Székely Ervin, RADOR