Ziarele străine au continuat să acorde atenţie României în urma decesului Majestăţii Sale Regele Mihai. Omagindu-i personalitatea, postul de televiziune Euronews afirmă că „Regele Mihai I al României a câştigat de partea sa o ţară pe care abia dacă a condus-o”, după care continuă: „Iubit de români, denigrat de unii preşedinţi post-comunişti, Regele Mihai a fost o personalitate complexă, care a influenţat istoria modernă a Europei”. Publicaţia elveţiană „Localswitzer” menţionează şi ea că „noii conducători au continuat să-i refuze intrarea în România, dar, în cele din urmă, regelui i s-a permis să revină în ţară şi să-şi recapete cetăţenia română”. Iar cotidianul indian „The Hindu” publică un citat din discursul rostit de rege în faţa Parlamentului României cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani: „Lumea de azi nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesele meschine şi laşitatea nu trebuie să precumpănească în viaţa noastră pentru că ne aduc prea mult aminte de anii de dinainte de 1989”.
O serie de decizii sunt aşteptate cu maxim interes de comunitatea internaţională, iar presa le urmăreşte îndeaproape, estimând că ele ar putea schimba faţa lumii pe viitor.
În Rusia, de exemplu, preşedintele Vladimir Putin părea tentat să-şi reînnoiască mandatul la conducerea ţării. Potrivit ziarului moscovit „Pravda”, Vladimir Putin ar fi spus: „Înţeleg că decizia trebuie luată în viitorul apropiat, aşa că ea va fi luată”. Citat de agenţia TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar fi spus şi el: „Preşedintele poate face asta oricând, aşa că în orice zi ne-am putea aştepta la asta”. Dar un alt ziar din Rusia, „Komsomolskaia pravda”, anunţă cu siguranţă: „Putin va candida la alegerile din 2018”. Acelaşi ziar precizează că „anunţul a fost făcut personal de preşedintele Putin cu ocazia unei vizite la o fabrică de automobile din oraşul Nijnîi Novgorod”.
În privinţa premierului britanic Theresa May, ziarele nu par să se pună de acord. „În ceea ce priveşte Brexitul, în sala de şedinţe a cabinetului se află un elefant mare”, titrează ziarul britanic „The Independent”.
Într-un alt ziar britanic, „The Sun”, un politician important declară: „Cabinetul e lăsat pe întuneric în privinţa demersurilor dnei May”. Dar în publicaţia britanică „Metro”, „Theresa May pretinde că, în cadrul tratativelor pe tema Brexitului, la Bruxelles s-au înregistrat serioase progrese”.
În Germania, „liderul Partidului Social Democrat, Martin Schulz, a declarat că va convinge Germania să fie de acord cu ideile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron”, relatează agenţia Reuters. Iar declaraţia survine în timp ce, după cum relatează cotidianul german „Augsburger Zeitung”, „Macron şi premierul elen Alexis Tsipras încearcă să-l convingă pe Schulz să reintre în aşa-zisa GroKo”, respectiv, marea coaliţie guvernamentală formată pe vremuri cu partidul cancelarului Angela Merkel. În plus, cotidianul german „Frankfurter Allgemeine” estimează că „tratativele cu Uniunea Democrat Creştină nu pornesc de la zero”, astfel încât, după cum estimează „Der Spiegel”, cele două partide vor intra „de dragul Europei în Marea Coaliţie. Rezultatul însă va fi aflat în urma reuniunii SPD care va începe astăzi (7 decembrie)”.
În Orientul Mijlociu, israelienii şi palestinienii, ca de altfel întreaga lume, stăteau ieri cu sufletul a gură, întrucât o eventuală mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim nu ar rămâne fără ripostă. Ziarul american „The Washington Post” afirmă că „premierul israelian Benjamin Netanyahu a păstrase tăcerea pe această temă, orientându-se spre ameninţările venite din partea Iranului. În Turcia, „preşedintele Recep Tayyip Erdoğan îl avertizase pe preşedintele Donald Trump că o decizia favorabilă va fi o linie roşie care, în opinia tuturor musulmanilor, ar fi încălcată”, după cum aflăm din ziarul turc „Hürryiet”. Şi tot „The Washington Post” estimează: „Dacă vrei să lansezi un plan de pace major, ultimul lucru pe care ţi l-ai dori ar fi să iei această problemă atât de delicată a Ierusalimului şi s-o arunci în joc”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR