Balanţa comercială a României continuă să fie dezechilibrată în favoarea importurilor, în condiţiile în care ambele ramuri ale comerţului exterior au înregistrat creşteri importante. Experţii contactaţi de corespondentul nostru economic susţin că încă nu sunt motive de îngrijorare.
Deficitul balanţei comerciale cu bunuri a României s-a adâncit în octombrie, depăşind 10 miliarde de euro pe primele 10 luni ale anului şi fiind cu aproape 30% mai mare în termeni anualizaţi decât cel înregistrat în perioada similară din 2016. Exporturile şi importurile de bunuri au consemnat valori record în octombrie, atingând aproape 5,7, respectiv 7,1 miliarde de euro. În perioada ianuarie-octombrie 2017, exporturile de bunuri au crescut cu 9,6% an la an, în timp ce dinamica importurilor a fost mai accentuată, de 12,4%. Analistul economic Aurelian Dochia spune că, deşi deficitul a crescut considerabil faţă de anul trecut, raportat la PIB nu se înregistrează o creştere semnificativă şi nu creează încă motive serioase de îngrijorare.
Aurelian Dochia: „Există o evoluţie care este începută de mai multă vreme în ceea ce priveşte comerţul exterior, deşi exporturile au un ritm foarte bun de creştere, de peste 9% anual, din 2017, importurile au crescut mai mult şi asta a făcut ca deficitul balanţei comerciale şi în general deficitul balanţei de plăţi externe să fie în creştere substanţială faţă de anul trecut, dar fără a atinge totuşi un nivel care aş spune că este îngrijorător, întrucât în raport cu PIB el se păstrează undeva sub 4%. În general aş spune că sub 5% un deficit extern nu este neapărat îngrijorător. Evident că contează foarte mult structura acestui deficit şi contează modul în care este finanţat. Or, în privinţa asta, în 2017 investiţiile directe, care sunt probabil cea mai bună sursă de finanţare a acestui deficit, nu au fost extrem de dinamice şi acesta cred că este un motiv de îngrijorare şi trebuie să vedem ce trebuie făcut în anul viitor, pentru că nu trebuie să lăsăm ca acest deficit să fie finanţat în principal prin creşterea datoriei externe şi mai ales prin creşterea datoriei publice, pentru că, de vreo câţiva ani de zile, asta se întâmplă”.
Analiştii Băncii Transilvania au publicat astăzi o estimare în privinţa modului în care va evolua dinamica activităţilor de comerţ exterior cu bunuri, ei aşteptându-se la o decelerare atât a exporturilor, cât şi a importurilor pe termen scurt şi mediu. Astfel, dinamica anuală a exporturilor s-ar putea reduce de la 9,1% în 2017 la 6,7% anul viitor, respectiv la 2,7% în 2020. În acelaşi timp, importurile totale ar urma să înregistreze ritmuri medii anuale de aproape 10% în anul curent, de 7,1% în 2018 şi de sub 3% în 2020. Cu alte cuvinte, importurile vor continua să înregistreze o performanţă superioară exporturilor, ceea ce va determina prelungirea tendinţei de deteriorare a deficitului comercial şi în trimestrele următoare./schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)