Realizator: Ne confruntăm cu puteri rivale – Rusia şi China – care încearcă să pună la îndoială, influenţa, valorile şi bogăţia Americii – spune Donald Trump – care a prezentat noua Strategie de securitate a Statelor Unite. Am intrat într-o nouă eră a concurenţei – a mai declarat Trump – insistând: cu fiecare decizie, cu fiecare act noi punem America înainte de toate. Doina Saiciuc ne spune mai multe de la Washington.
Reporter: Este o strategie în care subtextul contează tot atât de mult ca şi textul însuşi – scrie, în „The Washington Post”, profesorul de politici internaţionale Daniel Drezner, de la Şcoala de Diplomaţie a Universităţii Tufts. Mulţi analişti spun că există o semnificativă prăpastie între discursul de ieri al preşedintelui Trump şi textul „Strategiei naţionale de securitate”, pentru că autorii lui au fost deplin conştienţi de nevoia de a înveşmânta adevărata intenţie într-un limbaj mai codificat, abordare prudentă în elaborarea documentelor strategice importante.
Documementul face clar faptul că ‘America First – America în primul rând, pe primul plan’, este mai mult decât un slogan de campanie, este direcţia politicii externe a SUA. Strategia administraţiei Trump atrage atenţia asupra dezechilibrelor comerciale cu alte ţări şi avertizează că agresiunea economică din partea unor ţări cum este China constituie îngrijorări esenţiale de securitate naţională. Statele Unite nu vor mai fi oarbe în faţa încălcărilor, înşelăciunilor sau agresiunii economice – se spune în documentul care avertizează în mod repetat că Rusia şi China sunt două ţări care dispută puterea americană, influenţa şi interesele Statelor Unite în încercarea de a eroda securitatea şi prosperitatea Americii. Preşedintele Trump s-a referit, în discursul de ieri, în care a anunţat noua Strategie de securitate naţională, la ambele ţări ca la puteri rivale. Textul Strategiei merge mult mai departe, însă, decât a făcut-o preşedintele Trump în mod public, vorbind despre atitudinea destabilizatoare pe glob a Rusiei, inclusiv prin încălcarea suveranităţii Ucrainei şi Georgiei. Documentul atrage atenţia asupra tentativelor Rusiei de a interfera în democraţiile lumii şi face clar faptul că Statele Unite urmăresc cu atenţie campaniile de influenţare ale Rusiei, aceasta chiar dacă preşedintele Trump repetă tot timpul că nu crede în concluzia comunităţii intelligence a Statelor Unite, anume că Rusia a interferat în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut.
Astăzi – se spune în document – actori ca Rusia folosesc instrumente informaţionale în încercarea de a submina legitimitatea democraţiilor. Rusia foloseşte operaţiuni de informare ca parte a eforturilor cibernetice ofensive de a influenţa opinia publică de pe întreg globul. Campaniile de influenţare ale Rusiei combină operaţiuni de intelligence sub acoperire cu folosirea de personaje online false, folosirea mediei finanţate de stat, cu intermediari din terţe părţi şi cu utilizatori de media socială plătiţi. O concluzie cheie a noii Strategii de securitate naţională a devenit evidentă atunci când preşedintele şi-a rostit ieri discursul, anume că este posibil ca documentul să nu se traducă niciodată în cuvintele şi acţiunile preşedintelui. În vreme ce documentul se referă la Rusia de peste 20 de ori, criticând interferenţa Rusiei în afacerile interne ale unor alte ţări şi încercările de a submina Statele Unite în discursul său, preşedintele Trump s-a referit o singură dată la Rusia, alături de China, numind ambele ţări drept puteri rivale.
Preşedintele nu s-a referit deloc la campanile ruseşti de influenţare, aşa cum o face documentul, elaborat în principal de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster. În topul listei de ameninţări la adresa Statelor Unite se află ţări pe care preşedintele Trump le-a calificat drept regimuri criminale: Coreea de Nord şi Iranul. Armele nucleare şi rachetele balistice ale Corii de Nord au devenite cea mai presantă îngrijorare a preşedinţiei Trump. Îngrijorări fundamentale ridică, de asemenea, sprijinul Iranului pentru grupările teroriste şi tentativele sale de a-şi extinde influenţa în Orientul Mijlociu./pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 decembrie