Fapte reale, exprimate într-un mod direct, limpede și documentat; soluții aflate la îndemâna tuturor. Iată, pe scurt, elementele pe care juriul competiției de scurtmetraje anticorupție “Once Upon a Time in Romania”, Ambasada Franței și Institutul Francez din România le-au apreciat în cazul filmului “Cât ne costă corupția”, realizat de către tinerii Alex Lungu și Liviu Bărbulescu. Această creație a fost distinsă cu Premiul întâi cu ocazia Galei Anticorupție organizate de Asociația Platforma ”Inițiativa România” și desfășurate la Quantic Club din București, în prezența doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România.
Scurtmetrajul se prezintă sub forma unei infografii, dar reușește să facă lizibile și de înțeles cifre și statistici pe care media nu le explică întotdeauna. Astfel, filmul traduce efectele corupției în exemple concrete, imediate, din viața de toate zilele, conturând imaginea amplorii pierderilor provocate de corupție atât statului și economiei cât și cetățeanului obișnuit. Pedagogic dar nu didacticist, serios dar fără a se feri de notele de umor, Cât ne costă corupția nu face deloc apel la exaltare sau la emfază și are meritul special de a propune soluții concrete. Scurtmetrajul invită publicul să fie vigilent față de mica și marea corupție, să se implice și să acționeze cu hotărâre pentru combaterea acestui fenomen.
”Ambasada Franței și Institutul Francez din România consideră că scurtmetrajul “Cât ne costă corupția” corespunde cel mai bine criteriilor educative, artistice și de originalitate pe care și le-au fixat. Mesajul „Nu cădeți pradă neîncrederii în cei din jur”, mesaj pozitiv vehiculat de către acest film, merită să fie făcut cunoscut pentru a încuraja și a propaga civismul în viața cotidiană, civismul cetățeanului bine informat”, a precizat doamna Michèle Ramis.
Premiul constă într-o recompensă financiară de 1000 de euro pentru cei doi realizatori, Alex Lungu și Liviu Bărbulescu, oferită de Ambasada Franței și Institutul Francez din România, precum și într-o subvenție pentru dezvoltarea acestui proiect cinematografic în valoare de 4000 de euro pusă la dispoziție de Fundația germană ”Friedrich Naumann pentru libertate”.
Juriul concursului “Once Upon a Time in Romania” a fost compus din: Irina Margareta Nistor (critic de film), Brîndușa Armanca (jurnalistă și profesor universitar), Elena Ghioc (Președinta Asociației Platforma ”Inițiativa România”), Christopher Duggan (Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova), Stéphane Césari (Ambasada Franței în România), Raimar Wagner (Fundația ”Friedrich Naumann pentru libertate”), Tedy Necula (regizor de film), Adrian Teslovan (Borsec), Alin Dincă (Rock FM), Codruț Baciu (IQads), Gabriel Bejan (VICE Romania). 38 de scurtmetraje au fost înscrise în competiție.
Organizată într-un context social tensionat, Gala Anticorupție a reunit aproape 250 de participanți, cineaști, critici de film, dar și reprezentanți ai societății civile și ai partenerilor diplomatici de la ambasadele Canadei, Franței și Germaniei. ”Suntem încredințați că evenimentul din acestă seară este și o expresie a sprijinului oferit celor care, în România, acționează în favoarea valorilor democratice, a statului de drept și a independenței justiției”, a subliniat doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România.
Filmul Cât ne costă corupția poate fi vizionat aici – https://www.onceinromania.ro/the-fellowship-of-good-men/?contest=video-detail&video_id=4375