Este a doua zi de Crăciun, şi după o zi petrecută în familie cu daruri şi mese pline, astăzi este rândul vizitelor la rude şi prieteni, unde petrecerea continuă. Medicii recomandă evitarea supraalimentaţiei şi spun că preparatele tradiţionale şi carnea de porc ar trebui combinate cu legume și zarzavaturi.
Reporter: Adriana Turea – Pentru mulți dintre noi sărbătorile de iarnă sunt de cele mai multe ori sinonime cu excesul alimentar. Mesele sunt plin cu sarmale, cârnați, cozonac, friptură de porc și suntem tentați să combijnăm alimentele fără să mai ținem cont de consecințe. Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, recomandă să facem pauză între felurile de mâncare de cel puțin o oră pentru a da timp stomacului să digere alimentele.
Alis Grasu: Se va gusta câte puțin din alimentele preferate, dar criteriul de bază este ca porțile să fie cât mai mici astfel încât să se poată gusta din aproape toate preparatele. Se vor evita asocierea de preparate greoaie, carnea tocată cu carnea la cuptor, cu lebărul, cu caltaboșul, cu cârnatul, stopite din plin cu vin sau alte băuturi alcoolice tocmai pentru a nu se suprasolicita organismul. Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să-și urmeze dieta cu strictețe, să evite abuzurile sau încercările de a scăpa puțin de interdicțiile medicale în această perioadă. Pe masa de Crăciun trebuie să ne asigurăm că mâncărurile tradiționale sunt asortate cu multe legume, legume proaspete, legume fierte, iar mesele trebuie toate să sfârșească cu fructe proaspete, astfel încât să asigure un confort digestiv./eradu/aionescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 decembrie