Gustul exotic și mirosul inconfundabil al portocalelor ne fac mai frumoase zilele de iarnă. În plus, portocalele (numite și „soarele iernii” datorită superbei nuanțe de portocaliu-auriu) au și beneficii remarcabile pentru sănătatea noastră și specialiștii ne recomandă să le consumăm în plin sezon. Iată câteva motive pentru care trebuie să includem portocalele în alimentația noastră:
Portocalele au un conținut ridicat de vitamina C, vitamină ce protejează împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi. În plus, vitamina C și antioxidanții care se găsesc în portocale întăresc sistemul imunitar al organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor.
Portocalele previn apariția cancerului prin conținutul lor de limonoide. Conform anumitor cercetări, în compoziția portocalelor se găsește un compus numit D-limonen ce poate preveni apariția anumitor forme de cancer precum cancerul la plămâni, cancerul la sân, cancerul de piele, cancerul la stomac și la colon etc.
Portocalele conțin peste 170 de fitochimicale și peste 60 de flavonoide, multe având puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Portocalele conțin tiamină (B1), riboflavină (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru, vitamina C.
În compoziția portocalelor se află și potasiul, un mineral cu o funcție importantă în funcționarea optimă a inimii, dar și a activității nervoase și musculare.
Portocalele conțin și fibre și de aceea ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În același timp, fibrele din portocale stimulează sucurile digestive, fiind astfel eficiente împotriva constipației.
Consumul de portocale are și un efect benefic asupra pielii. Portocalele abundă în betacaroten, un antioxidant puternic ce împiedică îmbătrânirea celulară și protejează pielea împotriva radicalilor liberi.
Portocalele și mai ales sucul de portocale contribuie la prevenirea apariției bolilor la rinichi, dar și la reducerea formării de pietre la rinichi. Consumați însă cu moderație sucul de portocale căci acidul din suc poate dăuna smalțului dinților.
Portocalele sunt bogate în polifenoli, antioxidanți ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, protejând în același timp și împotriva infecțiilor virale.
Consumul de portocale contribuie și la menținerea vederii căci portocalele conțin carotenoizi. Acești compuși speciali sunt convertiți ulterior de către organism în vitamina A, prevenind astfel degenerarea maculară oculară. În plus, potasiul și vitamina C care se regăsesc în compoziția portocalelor au și ele efecte benefice asupra vederii.
Portocalele previn apariția bolilor de inimă și reglează tensiunea arterială. Hesperidina reduce nivelul de colesterol din sânge și împiedică depunerea sa pe artere, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Mai mult, magneziul din magneziul din portocale contribuie şi el la menţinerea unei tensiuni arteriale bune.
Creierul beneficiază şi el de pe urma consumului de portocale. Acidul folic conţinut de portocale ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii creierului, fiind de aceea recomandate chiar şi femeilor însărcinate.
Ca orice fruct, portocalele conţin şi zaharuri. Au un indice glicemic rezonabil, de 40, fiind de aceea indicate chiar şi persoanelor care suferă de diabet (consumate bineînţeles cu moderaţie).
www.independent.md – 27 decembrie
Ruxandra Lambru