Cum reintrăm în formă după sărbătorile lungi de iarnă?

„Primul lucru la care trebuie să renunţăm este surplusul de grăsimi, zaharuri şi alcool. Se recomandă ca la masa de dimineaţă să consumăm cereale integrale, semințe de susan şi in adăugate în iaurturi sau mere, suc de portocale”, a declarat prof. Donka Baikova, specialist în nutriţie şi dietetică din Bulgaria. „De asemenea, în loc de fripturile grase de porc, eu recomand peşte, minunat pentru acizii graşi omega-3, proteine, seleniu, macro şi micronutrienţi, care activează procesele metabolice şi sistemul imunitar, dar şi brânză de vaci, iaurt, tocăniţă cu multe legume. Nu este recomandat ca după aceste sărbători, când toată lumea mănâncă mai mult decât de obicei, să trecem brusc la diete drastice, în care să ne abţinem de la mâncare şi ‘să facem foamea’. Este bine să avem un meniu cu un conținut scăzut de calorii şi corespunzător sezonului, cu proteine complete. Fasole, orez, quinoa, multe fructe şi legume, care sunt activator al proceselor enzimatice. Citricele sunt obligatorii”, a mai spus prof. Donka Baikova. /ddaniela

(www.novini.bg – 3 ianuarie)