Susţinător al Brexitului, europarlamentar şi fost lider al Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage a acordat un interviu postului Euronews privind concluziile întâlnirii sale la Bruxelles cu negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. Cei doi au discutat despre comerţ şi imigraţie. „Visul Brexit nu este victorios numai în Marea Britanie, ci el a ieşit învingător în Catalonia, în Ungaria, în Polonia şi peste tot în Uniunea Europeană, chiar acum când vorbim. Este o schimbare istorică majoră„, a declarat Nigel Farage, care a venit la Bruxelles pentru a transmite mesajul celor peste 17 milioane de britanici care au votat ieşirea Marii Britanii din UE.
Referindu-se la concluzia întrevederii cu Michel Barnier, europarlamentarul britanic a declarat: „Ce a reieşit din întâlnire este faptul că este un om extrem de politicos şi manierat, care crede cu tărie în proiectul european, e ca o religie pentru el. I-am spus: ‘Am impresia că tu reprezinţi Bruxellesul şi nu statele membre şi companiile şi muncitorii din ele’ – pentru că el crede că sunt una şi acelaşi lucru. Ce a reieşit cu adevărat din această întrunire este, unu, că guvernul britanic nu reprezintă viziunea celor pro-Brexit privind imigraţia, şi asupra acestui subiect nu am făcut niciun progres. Doi, când vine vorba despre perspectiva unui viitor acord comercial, ca parte a fazei a doua a acestui proces, în timp ce el [Michel Barnier] este chiar bucuros să discute despre bunuri – cum să nu fie, când Europa ne vinde nouă mai mult decât îi vindem noi ei? – dar când vine vorba de servicii şi servicii financiare, se simte o reticenţă profundă. Eu consider că în prima fază a procesului guvernul britanic a dat mult – a dat mulţi bani, a acordat un rol major Curţii Europene de Justiţie, mă rog, tot ce am acceptat să dăm în faza întâi pentru a ajunge la faza a doua -, iar acum este rândul UE să înceapă să dea câte ceva înapoi, pentru că dacă nu va face asta, atunci aceste discuţii se vor suspenda şi atunci chiar că vă veţi confrunta cu perspectiva unei Mari Britanii care pleacă pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.”
Euronews l-a întrebat pe Nigel Farage ce părere are despre viziunea fostului premier britanic, Tony Blair, care afirmă că opinia publică din Marea Britanie începe să ezite şi să se poziţioneze împotriva Brexitului. „Visul Brexit nu este victorios numai în Marea Britanie, ci el a ieşit învingător în Catalonia, în Ungaria, în Polonia şi peste tot în Uniunea Europeană, chiar acum când vorbim. Este o schimbare istorică majoră care nu cred că se opreşte chiar în mjlocul procesului. Blair îşi bazează totul pe o serie de predicţii economice şi pot să spun doar atât: a greşit cu privire la Mecanismul Ratei de Schimb, a greşit cu privire la aderarea Marii Britanii la moneda euro, a greşit – chiar dacă nu e un aspect economic – cu privire la războiul din Irak, şi oameni ca el să-şi dea acum cu părerea despre referendum, că s-ar putea întâmpla fel şi fel de lucruri… Doar ce am încheiat anul 2017 cu o creştere economică mai mare dcât am previzionat, cu o producţie industrială la un nivel record pentru ultimii 30 de ani, cu niveluri record în ce priveşte investiţiile străine directe… Ei bine, Marea Britanie o duce chiar foarte bine!„
Întrebat despre un posibil al doilea referendum cu privire la Brexit, Nigel Farage a declarat:
Nigel Farage: Am votat să plecăm din UE.
Euronews: Da, dar ar putea fi diferit acest referendum.
Nigel Farage: Am votat să plecăm, e foarte simplu.
Euronews: Dar pe ce baze? Lucrurile se schimbă tot timpul.
Nigel Farage: Am votat să… Nu s-a schimbat nimic. Am votat să ieşim din UE. Ştiţi de ce? Pentru că vrem să ne guvernăm propria ţară, punct.
Întrebat ce a înţeles din întrevederea la Bruxelles cu Michel Barnier, Nigel Farage a declarat: „Am înţeles lipsa totală de înţelegere a Comisiei Europene cu privire la motivul pentru care s-a întâmplat Brexitul, ceea ce îmi sugerează că se va mai întâmpla şi în alte ţări. Am înţeles că guvernul britanic nu abordează deloc imigraţia ca fiind o problemă şi am înţeles că următoarea rundă de negocieri va fi chiar mai dură decât am crezut că va fi. Plec cu speranţa unui singur lucru, că am plantat o sămânţă, sper. Dacă nu va fi niciun acord, companiile şi muncitorii europeni vor fi afectaţi mai mult decât muncitorii britanici. De fapt, ei au nevoie de noi mai mult decât avem noi de ei. Şi sper că spre sfârşitul acestei săptămâni, când vor veni aici câţiva oameni de afaceri britanici proeminenţi, el [Michel Barnier] să aibă ceva mai mult decât retorica de până acum. Sper că, în cele din urmă, va deveni îngrijorat de faptul că britanicii se satură şi vor să plece, şi asta ar putea cu adevărat să facă rău Europei – ei bine, atunci va fi de datoria lui să pună interesele cetăţenilor europeni deasupra intereselor acestor structuri de sticlă şi oţel„/mbaciu/opopescu
EURONEWS – 9 ianuarie