Gazele livrate populaţiei se scumpesc cu aproximativ 8%. ANRE a anunţat că a luat această decizie la solicitarea furnizorilor, care achiziţionează acum gaze din producţia internă la preţuri stabilite în mod liber de piaţă. Astfel, un MW/oră va costa 88,28 lei, faţă de 81,48 lei cât este în prezent.
Această modificare va conduce la o creştere medie al preţului final al gazelor pentru populaţie cu 5,6 procente şi se datorează majorării costurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă, susţin membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, expertul judiciar în petrol şi gaze Dumitru Chisăliţă, spune că măsura era necesară, însă creşterea nu ar fi trebuit să fie atât de mare, iar adoptarea sa în mijlocul unei luni de iarnă este inoportună şi va avea un impact semnificativ asupra consumatorilor.
Dumitru Chisăliţă: Impactul la nivelul populaţiei, din punctul meu de vedere, la nivel de iarnă poate să ajungă şi la 20-25%. E adevărat că acest impact va fi mult mai redus în timpul verii 2018, dar, pe parcursul iernii, la acele locuinţe care folosesc gaze naturale pentru încălzire impactul va fi unul semnificativ.
Reporter: Pe de altă parte, toate companiile consumatoare de gaze naturale vor înregistra creşteri de costuri, care se vor reflecta în majorarea preţurilor produselor lor. Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România, Iancu Guda.
Iancu Guda: Din perspectiva companiilor, în definitiv, este vorba de o creştere a unei componente importante de cheltuială, care, cuplată cu creştrea accizei la combustibil şi creşterea salariilor, în medie cu 15% anul trecut, nu face decât ca plicul total al cheltuielilor companiilor să crească şi, pe termen scurt, în esenţă, avem o creştere de costuri, care nu poate fi acoperită decât prin creşterea preţurilor produselor finale, deci, implicit, a inflaţiei./asalar