Devenită acum democratică, Europa de Est, pe vremuri comunistă, pare să fie măcinată de o serie de crize politice, iar presa internaţională urmăreşte îndeaproape evenimentele.
Revenind asupra crizei politice din România, publicaţia americană „Stratfor” observă că „Mihai Tudose a devenit cea de-a doua persoană care părăseşte funcţia de premier din cauza neînţelegerilor cu liderul PSD, Liviu Dragnea, după alegerile generale din 2016”. Aceeaşi publicaţie estimează că „ineficienţa guvernului şi prezenţa răspândită a corupţiei ar putea ca, în cele din urmă, să-şi spună cuvântul într-o ţară care se numără deja printre cele mai sărace membre din UE”. O altă publicaţie americană, „The Washington Post”, informa că, „miercuri, preşedintele României a avut convorbiri cu partidele politice pentru a hotărî persoana care va candida la funcţia de premier după ce partidul de guvernământ a forţat demisia lui Mihai Tudose”. Ziarul menţiona că „preşedintele s-a înrâlnit mai întâi cu social-democraţii şi cu reprezentanţii partenerului lor de la guvernare, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, iar ei vor ca viitorul premier să fie Viorica Dăncilă, membră a Parlamentului European”. Cu privire la acelaşi subiect, publicaţia austriacă „Salzburger Nachrichten” anunţă că „preşedintele Iohannis a aprobat numirea Vioricăi Dăncilă, o europarlamentară în vârstă de 53 de ani, în funcţia de premier şi urma să aibă cu ea o discuţie între patru ochi”. „Am decis să acord PSD-ului încă o şansă”, a declarat preşedintele Iohannis, citat de portalul Euractiv.
Dar criza politică din România pare să fi fost contagioasă: „Premierul ceh Andrej Babiš a acceptat să demisioneze după ce guvernul său minoritar a pierdut votul de încredere al parlamentului”, anunţă ziarul britanic „The Guardian”. Publicaţia cehă „České Noviny” informează că „demisia a fost acceptată în urma unei teleconferinţe cu preşedintele Milos Zeman şi, potrivit declaraţiilor vicepremierului Richard Brabec, întâlnirea preşedintelui Zeman cu premierul va avea loc în cursul zilei de azi (joi)”.
Şi nici în Bulgaria vecină lucrurile nu stau mai bine. „Ieri, principalul partid de opoziţie a depus o moţiune de neîncredere în guvernul condus de premierul Boiko Borisov căruia îi reproşează lipsa de progrese în combaterea corupţiei”, după cum relatează ziarul bulgar „Dnevnik”. Potrivit informaţiilor transmise de agenţia locală BTA, „moţiunea, care a fost semnată de cei 80 de parlamentari socialişti, are zece pagini şi evocă situaţia din sănătate, achiziţii publice, construcţii şi infrastructură”.
În sfârşit, Brexitul revine şi el în atenţia presei prin declaraţiile unor politicieni, dar şi printr-un gest al preşedintelui francez Emmanuel Macron. „Aş fi fericit să facilitez reintrarea Marii Britanii în UE după Brexit”, ar fi declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de cotidianul britanic „Financial Times”. Declaraţiile sale au fost reluate şi de ziarul elveţian „Le Temps”, care continuă: „Chiar dacă britanicii pleacă în conformitate cu Articolul 50 (al Tratatului de la Lisabona), mai există şi Articolul 49, care permite o nouă aderare”. Iar ziarul american „The Boston Globe” titrează: „(Fostul premier britanic) Tony Blair are dreptate: votaţi din nou în privinţa Brexitului”. Mai diplomat, preşedintele francez Emmanuel Macron le adresează britanicilor un salut prietenesc, remarcat printre alte publicaţii de francezul „Courrier International”: „După 950 de ani, celebra tapiserie din Bayeux, cu faimosele victorii ale lui Wilhelm Cuceritorul asupra Marii Britanii, va putea fi văzută şi de britanici, ea urmând să fie împrumutată Londrei în 2020 – o frumoasă lovitură diplomatică”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR