Joi, 25 ianuarie, Radio România Muzical a pregătit ascultătorilor săi nu una, ci două transmisiuni directe din centre muzicale importante: de la ora 20.30, live de la Copenhaga, prima parte a concertului susținut de celebra violonistă Hilary Hahn și Orchestra Radiodifuziunii Daneze, dirijoare Marin Alsop; de la ora 21.30, în direct de la Bristol, poate fi ascultat concertul susținut de un alt binecunoscut violonist american, Joshua Bell, alături de Academy of Saint Martin in the Fields.
A doua zi, pe 26 ianuarie, o nouă transmisiune în direct de la München: de la ora 21.05, concertul susținut de una dintre cele mai bune orchestre europene, cea a Radiodifuziunii Bavareze, cu Sir Simon Rattle la pupitru, cel care timp de 15 ani a condus Orchestra Filarmonicii din Berlin.
Două concerte în direct pe 25 ianuarie
Două dintre starurile Americii și-au dat întâlnire la Copenhaga în seara zilei de 25 ianuarie: violonista Hilary Hahn și dirijoarea Marin Alsop. Hilary Hahn, considerată de mulți drept “cea mai bună violonistă americană”, deținătoare a mai multe premii Grammy, și a unui număr-record de concerte susținute pe cele mai importante scene americane și europene, va fi solista Concertului nr.1 de Serghei Prokofiev, unul dintre cele mai cunoscute din literatura începutului de secol XX. La pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Daneze se va afla nu un dirijor, ci o dirijoare, Marin Alsop, una dintre primele femei care s-au impus în această postură. Marin Alsop (61 ani) este în prezent directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Baltimore (SUA) și dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Sao Paulo (Brazilia). În debutul programului serii, Marin Alsop propune Suita a II-a din muzica baletului Daphnis și Chloe de Maurice Ravel.
De la ora 21.30, la Radio România Muzical poate fi ascultată în direct celebra Academy of Saint Martin in the Fields, cu Joshua Bell solist și dirijor. La Bristol, programul va fi deschis de unul dintre cele mai cunoscute opusuri din muzica cultă: ciclul de concerte “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi. Vor urma Uvertura pentru vioară și orchestră de Edgar Meyer, compozitor și contrabasist american, născut în 1960, deținător al unui premiu Grammy, și Simfonia a II-a de Ludwig van Beethoven.
Joshua Bell și Academy of Saint Martin in the Fields sunt nume familiare și publicului românesc, care i-a putut admira la Festivalul Enescu, cel mai recent, în 2017. La 50 ani, Joshua Bell este recunoscut drept unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni americani, deținător a numeroase premii pentru discurile sale, așteptat cu nerăbdare pe cele mai importante scene din întreaga lume. Din 2011, el este directorul muzical al acestui ansamblu emblematic pentru cultura muzicală britanică, Academy of Saint Martin in the Fields, înființat în anul 1958 de regretatul Sir Neville Marriner.
Cele două concerte vor fi comentate de Anca Ioana Andriescu, realizator Radio România Muzical.
Sir Simon Rattle, în direct de la München
Vineri, 26 ianuarie, la Radio România Muzical poate fi ascultat live un concert susținut de Orchestra Radiodifuziunii din München, una dintre cele mai valoroase orchestre europene, cu Sir Simon Rattle la pupitru, cel care timp de 15 ani a condus orchestra considerată la un moment dat drept cea mai bună a lumii: Orchestra Filarmonicii din Berlin.
De la ora 21.05, un program în care se regăsesc lucrări de Robert Schumann (Simfonia a III-a) și Gustav Mahler (Cântecul pământului), această din urmă lucrare având doi soliști: mezzosoprana cehă Magdalena Kožená, soția lui Simon Rattle, și tenorul australian Stuart Skelton. Comentează Irina Cristina Vasilescu.
Va fi o seară greu de uitat, așa cum a rămas în memoria melomanilor români și prezența Orchestrei Filarmonicii din Berlin, dirijată de Sir Simon Rattle, la Festivalul George Enescu din 2015. Sir Simon Rattle va susține în 20 iunie 2018 ultimul său concert în calitate de director al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, din stagiunea 2018-2019, directoratorul urmând a fi preluat de Kirill Petrenko. Din septembrie 2017, Simon Rattle este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Londra.
Radio România Muzical poate fi ascultat pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.
RADOR (23 ianuarie)