Evoluţiile economiilor europene, conferinţa de la Soci privind dialogul în Siria, dar şi tensiunile dintre Moscova şi Washington sunt subiectele de primă pagină ale presei internaţionale
RADOR (31 ianuarie) – Creşterea economică din zona euro se află la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, titrează pe prima sa pagină Le Monde, care subliniază că tendinţa este în creştere, ţările membre ale Uniunii profitând din plin de pe urma relansării economiei mondiale. „Emmanuel Macron a avut un efect mai mult decât benefic asupra economiei franceze, care a înregistrat în 2017 cea mai bună performanță de creștere din 2011 şi până în prezent, într-un context european în care zona euro a atins recordul deceniului: +2,5 procente, depăşind astfel cele mai optimiste previziuni ale Comisiei Europene – scrie la rândul său publicaţia italiană cu profil financiar IL SOLE 24 ORE. Veştile nu sunt însă bune pentru toată lumea: o nouă analiză privind impactul Brexit arată că Regatul Unit va fi mai sărac în afara Uniunii Europene, indiferent de scenariul luat în considerare, aflăm din cotidianul La Repubblica. Raportul, destinat exclusiv guvernului May, a ajuns în presă ca urmare a unor indiscreţii şi este îngrijorător: semnalează o reducere a creşterii economice cu 2 până la 8 procente, fără a mai pune la socoteală costurile imediate ale ieşirii din Uniune. BUSINESS INSIDER susţine că premierul Theresa May nu doreşte să crediteze acest raport, deoarece îl consideră „incomplet”, în timp ce ministrul pentru Brexit, Steve Baker, îl respinge, deoarece, în opinia sa, „previziunile economice sunt mereu eronate”. Despre acelaşi raport scrie şi The Guardian, care se întreabă „De ce previziunile dezvăluite de presă sunt atât de pesimiste?” şi răspunde: pentru că Marea Britanie este obligată să încheie rapid noi tratate comerciale cu vechi parteneri, europeni sau nu, şi acestea nu vor fi mereu în avantajul Londrei. O altă publicaţie londoneză, Financial Times, se mulţumeşte să constate că scenariile economice propuse în analiză nu fac decât să întărească poziţia adepţilor unui soft Brexit.
Peste Ocean, preocupările sunt de altă natură: Directorul CIA, Mike Pompeo, afirmă că sunt semnale că Rusia va încerca să intervină în alegerile de la jumătatea mandatului din Congresul american, aflăm din Time. Aceeaşi publicaţie precizează însă că, în opinia şefului spionajului american, alegerile parlamentare nu vor putea fi influenţate, căci agenţiile americane „sunt ferme pe poziţie”. Pe acelaşi subiect, Washington Post citează foşti înalţi funcţionari ai CIA care se declară nemulţumiţi de aceste afirmaţii, avertizând că declaraţiile directorului Pompeo, prin caracterul lor declarat politic, subminează credibilitatea comunităţii serviciilor de informaţii.
Între timp în Rusia, mai precis la Soci, este în curs de desfăşurare o conferinţă pentru dialog politic în Siria. AL JAZEERA reaminteşte că reuniunea din cunoscuta staţiune de la Marea Neagră are ca obiectiv negocieri în vederea formării unei comisii care să redacteze o nouă Constituţie pentru Siria postbelică. Din păcate, se pare că opoziţia siriană nu a mai ajuns la masa dialogului, motivul fiind abordarea steagului guvernului de la Damasc, alături de cel al Rusiei, pe clădirea în care urma să aibă loc conferinţa, se arată pe site-ul publicaţiei AL JAZEERA. MOSCOW TIMES subliniază la rândul său că puterea de la Kremlin a invitat 1.600 de delegaţi sirieni într-o încercare de a uzurpa rolul Naţiunilor Unite care coordonează convorbirile de pace de la Geneva. Ipoteză confirmată de cotidianul The Guardian: „Conferinţa de pace de la Soci, şi credibilitatea care i se conferă, a virat într-o confruntare a marilor puteri privind viitorul Siriei postbelice, şi mai ales privind posibilitatea ca Bashar al-Assad să participe la alegerile ce vor fi organizate sub egida ONU. La Soci, Putin este hotărât să fixeze rolul de putere pacificatoare al Rusiei, conchide publicaţia londoneză.
Ruxandra Lambru