Cea de-a 22-a ediție a Festivalului Filmului European, organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, a fost inclusă pe lista inițiativelor și proiectelor oficiale aflate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural. Decizia a fost luată în urma unei aplicații, depusă de Institutul Cultural Român în luna decembrie a anului 2017, lista fiind dată publicității de Institutul Național al Patrimoniului.
În 2018, Festivalul Filmului European se va desfășura în București și alte 7 orașe din România, în perioada 7 mai – 3 iunie. Gala de deschidere a Festivalului Filmului European va avea loc la Sala Mare a Teatrului Național „I. L. Caragiale“ București.
Dincolo de celebrarea multiculturalității Europei prin diversitatea cinematografiei sale, Festivalul Filmului European va propune, în 2018, organizarea unei secțiuni speciale, Restored Masterpieces, care va include filme europene, de patrimoniu, restaurate.
Festivalul Filmului European este un proiect organizat sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul a demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.
Obiectivul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural al Europei și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Sloganul Anului este „Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor”. Anul va fi marcat de o serie de inițiative și evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetățenilor să se implice și să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural. Pe parcursul anului 2018, vor putea fi incluse în program şi alte iniţiative, care vor fi evaluate lunar, conform procedurii europene.
Pe 15 februarie va avea loc, în Bucureşti, un prim eveniment, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, dedicat Anului European al Patrimoniului Cultural, în cadrul căruia vor fi prezentate proiectele care au primit deja acest logo, precum și evenimentele şi proiectele transversale naţionale şi europene ce se vor desfăşura în 2018.
Mai multe informații despre modalitatea de înscriere a proiectelor ce se vor derula în 2018 pentru atribuirea logo-ului şi statutul de eveniment oficial în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural pot fi accesate aici.