Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a anunţat miercuri că va majora rata dobânzii de referinţă la 2,25 la sută, începând joi, marcând a doua creştere de la începutul anului, pentru a reduce inflaţia. „Măsura de astăzi are scopul de a strangula inflaţia, care este acum în mare măsură determinată de unele preţuri şi de preţul ţiţeiului”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Majorarea, anticipată de analiştii pieţelor financiare – considerând că riscurile inflaţioniste se mişcă „în sus” – poate fi urmată de alte creşteri în acest an, până când rata de referinţă a BNR va atinge nivelul de 3%. „Având în vedere că ratele dobânzilor din România trebuie să ofere o compensaţie adecvată pentru creşterea inflaţiei şi ţinând seama de faptul că riscurile inflaţioniste sunt în sens ascendent, credem că vor fi necesare încă patru majorări de 0,25 la sută la rata cheie, în 2018, pentru a stabiliza inflaţia şi aşteptările inflaţioniste în marjele ţintei propuse, în următorii doi ani”, a menţionat economistul senior al Unicredit, Anca Negrescu, într-un raport către investitori.
„Banca centrală va majora ratele de referinţă, deoarece inflaţia ar putea ajunge probabil la un nivel de 5% în prima jumătate a acestui an, dar va acţiona cu atenţie în viitor, deoarece 62% dintre companiile româneşti au împrumuturi în moneda naţională, în creştere de la 38% în 2008”, a declarat pentru Xinhua Iancu Guda, director la Coface România. Estimările lui Isărescu confirmă pariurile analiştilor, avertizând că „până la Paşte vom vedea că preţurile vor creşte”, dar a adăugat că riscurile reale sunt schimbarea anticipaţiilor.
România a urmat paşii băncii centrale cehe, care a majorat deja rata de referinţă săptămâna trecută. Alte bănci centrale din Europa Centrală şi de Est (CEE) au ales pentru moment o politică de aşteptare, a observat Isărescu. „Polonia şi Ungaria au spus că nu au majorat ratele dobânzii, deşi au o inflație ridicată. Probabil că ele lansează un semnal mai bun şi presupun că inflaţia europeană, de care depindem, este scăzută şi va avea un impact pozitiv asupra economiilor noastre. Credem că, până la sfârşitul acestui an, vom aduce inflaţia înapoi la nivelul obiectivelor noastre”, a comentat guvernatorul BNR. BNR a decis, pe 8 ianuarie, să majoreze dobânda-cheie, pentru prima dată în aproape zece ani. Banca a redus rata de referinţă de peste 20 de ori, de la 10,25 la sută în ianuarie 2009, la 1,75 la sută în mai 2015, iar rata a rămas neschimbată pentru mai mult de doi ani, până pe 8 ianuarie.
XINHUA (China), 7 februarie 2018
Traducerea: Cristina Zaharia