Președintele portughez a admirat, printre altele, brățara dacică de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare și inelul de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci.
Expoziția „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic” este deschisă până pe 29 aprilie 2018, perioadă în care se desfășoară la Muzeul de Arheologie din Lisabona „Sezonul cultural românesc”, prin care Ambasada și ICR Lisabona celebrează Centenarul Marii Uniri în Portugalia. Expoziţia este ilustrativă din perspectiva legăturilor profunde dintre România şi Portugalia, două ţări care probează vocaţia punţilor de legătură construite pe baza afinităţilor de ordin istoric şi cultural şi a nucleului comun de latinitate: România, citadela lumii orientale latine iar Portugalia, citadela occidentală a latinităţii.
Organizat de Muzeul Național de Istorie a României din București, în parteneriat cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, evenimentul reprezintă o iniţiativă culturală fără precedent, într-o perioadă cu multiple semnificaţii simbolice pentru România şi Portugalia: sărbătorirea, în 2017, a Centenarului relaţiilor diplomatice și aniversarea, în 2018, a Centenarului Marii Uniri, cel mai important act din istoria poporului român, care s-a realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei.
Expoziția „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președinților României, Dl. Klaus Werner Iohannis și Portugaliei, Dl. Marcelo Rebelo de Sousa.