Presa internaţională este preocupată de noile strategii geopolitice preconizate de marile puteri ale lumii. Uniunea Europeană le-a transmis celor şase state din Balcanii Occidentali care doresc să adere la UE că este necesar să implementeze reforme anevoioase, înainte de a li se permite să adere la prosperul bloc comunitar, notează The New York Times. Îngrijorată de ascensiunea influenţei Rusiei şi a Chinei în Balcani, UE a lansat o nouă campanie de integrare, oferind Serbiei şi Muntenegrului o dată provizorie de accedere, 2025, însă mulţi membri UE rămân prudenţi în privinţa primirii unei regiuni marcate încă de războaiele etnice din anii ’90 şi afectate de o reputaţie a fărădelegii. Germania conduce tabăra scepticilor, scrie ziarul american, subliniind că şi disputele regionale îngreunează procesul de admitere. La rândul său, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu se împotriveşte apropierii Serbiei şi a celorlalte state din regiune de Uniunea Europeană, dar consideră că este incorect ca Bruxelles-ul să „atragă Balcanii într-un astfel de joc”, solicitându-le statelor candidate aleagă între Occident şi Rusia. Într-un interviu acordat agenţiei sârbe de ştiri BETA, înainte de vizita pe care o va efectua la Belgrad, şeful diplomaţiei ruse s-a referit şi la prezenţa politică, economică şi militară a Rusiei în regiunea Balcanilor de Vest, subliniind că Moscova este interesată de protejarea legăturilor sale istorice, spirituale şi culturale din regiune. Serbia nu va sprijini recunoaşterea deplină a independenţei Kosovo, în schimbul aderării sale la Uniunea Europeană, astfel încât numai un compromis poate opri transformarea problemei privitoare la statutul Kosovo într-un „conflict îngheţat”, a declarat preşedintele sârb Alekandar Vucic, într-un interviu pentru Reuters, preluat de Dnevnik. Vestul se luptă pentru a câştiga statele ex-comuniste, înainte ca Rusia lui Vladimir Putin să le cucerească inimile şi minţile, în recenta bătălie pentru viitorul democraţiei, titrează The Sun. Balcanii şi-au deschis porţile ca un nou câmp de luptă între Est şi Vest, în timp ce Rusia continuă să îşi arate muşchii şi să lupte cu sistemele defensive ale NATO, opinează ziarul britanic. În acelaşi timp, Moscova a precizat că retorica antirusească a Washingtonului şi a aliaţilor săi din NATO vizează eliminarea concurenţei Rusiei în toate domeniile, informează Ria Novosti. Fără să vrea, Europa este pe cale să devină scena noului conflict dintre Washington şi Moscova, numai că, de data aceasta, există riscul ca pericolele declanşate de o nouă cursă a înarmării nucleare în Europa să fie mai mari şi mai puţin controlabile decât cele experimentate în trecut, conchide Corriere della Sera.
La München, pe marginea Conferinţei pentru Securitate, diplomaţii europeni s-au întâlnit cu un înalt oficial iranian, în încercarea de a reduce influenţa regională a Teheranului şi de a salva acordul nuclear, anunţă The Wall Street Journal.
La rândul ei, Franţa şi-a reafirmat angajamentul faţă de acordul nuclear iranian, subliniind că doreşte implementarea strictă a acestuia şi continuă discuţiile cu partenerii europeni şi cu Statele Unite, notează Le Monde. La Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în deschiderea convorbirilor cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif despre realizarea planului comun de acţiune cu privire la programul nuclear iranian, precum şi despre situaţia din Siria, informează Tass şi anunţă că şefii diplomaţiilor Iranului, Turciei şi Rusiei se vor întâlni, în curând, la Astana, în Kazahstan, în vederea pregătirii unui summit la Istanbul, privind Siria. În plus, şeful diplomaţiei ruse a făcut din nou apel la SUA „să nu se mai joace cu focul, ci să-şi controleze cu atenţie toate acţiunile, pornind nu de la necesităţile imediate ale actualei conjuncturi politice, ci de la interesele pe termen lung ale poporului sirian, în primul rând, şi ale tuturor popoarelor din regiunea Orientului Mijlociu, citează Ria Novosti.
(Cristina Zaharia)