Piaţa muncii din România se confruntă cu o lipsă de muncitori calificaţi, iar specialiştii arată că fenomenul se va acutiza în următorii ani. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi judeţul Galaţi, unde angajatorii au dificultăţi în a găsi forţă de muncă pregătită. Chiar dacă unele companii organizează cursuri de specializare, oamenii nu sunt interesaţi şi pleacă peste hotare pentru salarii mult mai mari decât cele oferite de firmele din ţară. O corespondenţă de la Maria Măndiţa:
Reporter: Anul trecut, Galaţiul a redus cu circa 4.000 numărul de şomeri, o performanţă pentru un judeţ care în ultimii ani era al treilea ca număr al persoanelor fără un loc de muncă. Acum, numărul şomerilor aflaţi în plată este de doar 1.500, faţă de cele peste 800 de locuri de muncă vacante în fiecare lună. Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.
Cezar Năstase: Suntem îngrijoraţi, întrucât existând foarte multe oferte de locuri de muncă şi neavând un şomaj activ, nu reuşim să oferim angajatorilor forţă de muncă calificată.
Reporter: De pildă, şantierul naval oferă de câteva luni peste 200 de posturi de ucenici lăcătuşi şi sudori în domeniul naval, însă locurile nu se ocupă sau se ocupă într-un ritm mai mic decât numărul plecărilor navaliştilor cu vechime în alte state europene, unde sunt mai bine plătiţi. În acest timp, peste 80% din cei fără un loc de muncă trăiesc în mediul rural, unde preferă să nu lucreze, spune viceprimarul Galaţiului, Sorin Enache:
Sorin Enache: Sunt oameni de afaceri care fac caravane prin rural, le oferă transport până la locul de muncă, o salarizare atractivă şi tot nu reuşesc să atragă forţă de muncă.
Reporter: Marile companii locale se gândesc chiar la angajarea de forţă de muncă din alte state, precum Vietnam, informaţie asupra căreia şantierul naval nu a dorit însă să comenteze./ilixandru/sdm2
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie