Joi, 22 februarie, dirijorul Corului de copii al Radiodifuziunii române, Voicu Popescu, muzician, artist liric, dirijor, regizor muzical, câștigător a numeroase premii și distincții naţionale şi internaționale, împlineşte 66 de ani.
La conducerea ansamblului de copii de la radio, înființat încă din anul 1945, i-a urmat dirijorului Ion Vanica – cel care a înfiinţat corul, Elenei Vicică și Eugeniei Văcărescu Necula, personalităţi care au dus grupul la o evoluție spectaculoasă încă de la apariția sa în peisajul muzical românesc, contribuind la destinul artistic al ansamblului, o adevarată pepinieră a educației prin muzică a tinerilor, un veritabil ambasador cultural al Uniunii Europene.
Voicu Popescu s-a născut la 22 februarie 1952, la București.
A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în anul 1974 a început activitatea dedicată artei corale ca membru al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, condus de maestrul Marin Constantin, cel care înfiinţase ansamblul la 11 aprilie 1963 în cadrul Conservatorului „Ciprian Porumbescu” (azi Universitatea Națională de Muzică) din București, împreună cu un grup de studenți, absolvenți și iubitori ai muzicii corale.
„Madrigalul” a fost gândit ca formație camerală de tip renascentist, abordând capodopere aparținând școlilor Renașterii Europene și având ca direcții de dezvoltare redescoperirea și reliefarea marilor comori ale muzicii bizantine și vechi românești, a colindelor, a lucrărilor de inspirație folclorică, a patrimoniului clasic autohton și a creației românești contemporane.
În perioada 1974-1980, Voicu Popescu este artist liric şi participă la toate manifestările artistice – turnee, festivaluri naționale și internaționale – ale Corului „Madrigal”.
Între anii 1980-1988, activează ca regizor muzical la Televiziunea Romană.
În anul 1988, Voicu Popescu devine dirijor secund al Corului de Copii Radio, iar din anul 1989 participă, împreună cu dirijoarea Eugenia Văcărescu, la pregătirea artistică și organizarea tuturor manifestărilor corului: înregistrări speciale radio, concerte „a cappella” în Studiourile Radiodifuziunii Române, concerte ocazionale, concerte vocal-simfonice cu orchestrele Radiodifuziunii și ale altor instituții, participări la evenimente muzicale în ţară şi străinătate.
În anul 1992, Corul Madrigal devine bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO iar mai apoi, dirijorul său, prof. univ. dr. doc. Marin Constantin, avea să devină „Ambassadeur de Bonne Volonte de L’UNESCO”.
În 1993, Voicu Popescu primește Medalia Jubiliară „Madrigal a XXX-a aniversare” și Medalia „Una Vita Per La Arte” din partea Fundației „Madrigal – Marin Constantin”.
În anul 1994 a înfiinţat Corul Sound al Casei de Cultură a Studenților din București, din studenţi şi absolvenţi ai diverselor facultăţi bucureştene şi apoi, în 1996, Fundaţia Culturală Sound – pe care o conduce în calitate de preşedinte – , prin care a organizat în ţară festivaluri, simpozioane şi masterclass-uri corale şi a participat la evenimente artistice în ţară şi străinătate.
Astfel, de numele lui Voicu Popescu se leagă existenţa unor proiecte anuale menite să contribuie la educarea copiilor și tinerilor prin arta cântului: Simpozionul Național de Muzică Corală de la Sinaia, Festivalul Corurilor de Copii și Tineret de la Bușteni, Master Class de dirijat coral la Sinaia și București, editarea de partituri ale compozitorilor români contemporani, sau editarea Jurnalului coral „a capella”.
Repertoriul abordat de corul Sound este creat pentru a atrage un public cât mai larg și se structurează pe lucrări din patrimoniul românesc și universal, parcurgănd marile epoci creatoare, de la muzica medievală, la creații contemporane dar și lucrări din zona divertismentului.
În perioada 1994-1996, a fost şi lector la clasa de ansamblu vocal a Facultății de Music-Hall, Universitatea Ecologică – București, în anul 1996 obține cu Corul de Copii Radio, Premiul I „Summa cum laude” la Festivalul European de Muzică pentru Tineret de la Neerpelt, Belgia, iar în anii 1996-1997, a activat ca maestru corepetitor și director artistic la Corului Național de Cameră „Madrigal”.
Din anul 1995 începe activitatea artistică susţinută a grupului Sound cu recitaluri în București și în țară și participări la diferite emisiuni de radio și televiziune (Radio România, Pro FM, Radio Contact, TVR, Pro TV și Tele 7 abc).
În anul 1997, susține atelierul de lucru cu tema „Expresia vocală” la „Ranssegna Internazionale di Voci Bianche” la Torino, Italia, în 1998 participă cu corul Sound la al III-lea Concurs European de Muzică Religioasă de la Noyon-Franța, iar în anul 1999 se regăseşte, alături de cei de la Sound pe afişul Concursul Coral Internațional de la Bad Ischl-Austria.
În iulie 1999, participă la al V-lea Simpozion Mondial de Muzică Corală organizat de Federația Internațională a Muzicii Corale (IFCM) la Rotterdam, Olanda, asistă și la cursurile de măiestrie ale lui Eric Ericson, iar în decembrie 1999, este ales consilier al Comitetului Executiv al acestei organizații.
Între februarie şi mai 2000 a asigurat producțiile artistice ale Corului Academic al Societății Române de Radiodifuziune, iar în iulie 2000 participă la Prima Olimpiadă Corală Mondială organizată la Linz, în Austria, unde obține, alături de corul Sound, Medalia de argint la secțiunea Cor mixt cameral și Medalia de aur la Folclor „a cappella”
În 2000 și 2006, participă, la invitația Asociației Cantascuola din regiunea Piemonte, Italia, la proiectul Cori di Giunio, cu un Curs de măiestre corală pentru formațiile corale de copii din regiunea Piemonte reprezentate de aproximativ 25 de dirijori de cor. Stagiile se finalizează cu un concert al corurilor reunite (între 200 și 250 de copii) și un recital al cursanților adulți.
În aprilie 2002, participă la Seminarul Federației Corurilor din U.E., organizație patronată de Parlamentul European, unde este numit Președinte al Biroului Național pentru România.
La 9 septembrie 2003, primește Medalia „Meritul Cultural” clasa a II-a din partea Președintelui României, Ion Iliescu, iar în iulie 2004, cu ocazia Olimpiadei Corale Mondiale de la Bremen, este ales membru al Consiliului Olimpic Mondial.
În anul 2004, Voicu Popescu devine dirijor principal al Corului de Copii Radio, iar în acelaşi an Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană decernează ansamblului titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.
Un an mai târziu, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Concursului Internațional de Muzică Sacră de la Preveza, Grecia, a dirijat corul SOUND şi a obţinut Premiul pentru cel mai bun dirijor al Festivalului şi Medalia de aur a competiţiei.
În anul 2005 câștigă Medalia de aur și Premiul Special pentru cel mai bun dirijor al Concursului Coral Internațional de la Preveza, Grecia, iar în noiembrie 2005, este desemnat director artistic al Festivalul Coral Internațional „Muzica Balcanilor”, organizat de Primăria sectorului 2 al Capitalei și Centrul Cultural „ Mihai Eminescu”.
În anul 2008, participă cu corul Sound la Olimpiada Corală Mondială de la Graz, Austria, unde obţine Medalia de aur la secțiunea folclor „A cappella” și Medalia de argint la categoria „Coruri mixte de cameră”, iar doi ani mai târziu, conduce corul Sound la Festivalului de Muzică Corală de la Ohrid, Macedonia, unde primește Marele Premiu al festivalului.
În perioada 2011 – 2014 a preluat bagheta Corului Național de Cameră „Madrigal”, în perioada în care ansamblul trece sub oblăduirea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
În anii 2011 şi 2013, Voicu Popescu participă, alături de Corul de Copii Radio şi Corul Național de cameră „Madrigal” la Festivalul Internaţional „George Enescu”.
Tot în anul 2011, Voicu Popescu este invitat să facă parte din juriul Festivalului de Muzică Corală de la Ohrid și, de asemenea, să susțină un atelier de lucru despre tradiția muzicii corale ortodoxe în cadrul Festivalului Internațional Coral Corearte, la Barcelona, Spania.
În acelaşi an, între 16 şi 19 iunie, participă la Festivalul Internaţional de Muzică Corală Cracovia Cantans, Polonia, alături de corul Sound, unde obţine Premiul I la secţiunea Folclor şi premiul al II-lea la Cor Mixt.
Pe 20 noiembrie 2014, celebra soprană Angela Gheorghiu şi-a lansat, la Teatrul Naţional Bucureşti, noul album dedicat sărbătorilor de iarnă, intitulat „Guardian Angel”, la care a colaborat cu două dintre formaţiile muzicale ale Radio România: Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare şi Corul de copii Radio, condus de Voicu Popescu.
La 7 decembrie 2014, la finalul concertului „Salut voios de pionier” susţinut de Corul de Copii Radio, a avut loc lansarea albumului „Noi umblăm şi colindăm”, care cuprinde cele mai frumoase cântece de iarnă înregistrate de Corul de Copii Radio condus de Voicu Popescu, în perioada 1996-2011.
La 23 ianuarie 2015, Corul de Copii Radio dirijat de Voicu Popescu s-a calificat în Finala Competiţiei Corale Let the Peoples Sing, ediţia 2015, după o prestaţie remarcabilă în semifinala desfăşurată la München.
În 26 martie 2015, Corul de Copii Radio a dovedit ca îşi merită titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene, prin prestaţia de mare valoare artistică şi prin frumoasa prezenţă scenică ce a încântat publicul şi specialiştii deopotrivă, în deschiderea unuia dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale internaţionale din Grecia, Festivalul Internaţional de Muzică Evmelia, ediţia a IV-a, din oraşul Volos.
La 25 aprilie 2015, cu prilejul împlinirii în acest an 70 de ani de existenţă, Corul de Copii Radio a susţinut, la Sala Radio, un concert aniversar de excepţie: „70 de primăveri”. Dacă de-a lungul ultimelor stagiuni ansamblul a dăruit publicului spectacole complexe depăşind graniţele unui simplu concert, evenimente în care momentele muzicale completate de joc dramatic şi elemente de recuzită s-au îmbinat cu proiecţii video – Romanian Roots, Lumea lui Walt Disney, Salut voios de pionier ş.a. de această dată sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, spectatorii au vizionat o parte dintre cele mai frumoase partituri din repertoriul ansamblului, constituit de-a lungul anilor.
În septembrie 2015, anul aniversar al Corului de copii radio a fost marcat și în cadrul Festivalului George Enescu, unde formația corală de copii radio a participat la trei dintre concertele care au dat substanță evenimentului.
În 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, a concurat, alături de alte 8 ansambluri din întreaga lume, în finala de la München a uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: Let the Peoples Sing. Concursul este un apreciat eveniment din circuitul muzicii vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU).
Corul de Copii Radio a evoluat în finala de la München în cadrul categoriei Coruri de copii şi tineret, într-un concert public în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze, eveniment difuzat live de postul BR-KLASSIK şi înscris în Stagiunea Euroradio 2015-2016.
Pe 12 decembrie 2015, Corul de Copii Radio, a susţinut, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, la Sala Radio, un concert extraordinar de Crăciun. Unul dintre momentele speciale ale evenimentului a fost interpretarea suitei A Ceremony of Carols (Ceremonialul de Crăciun), semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Cu acest prilej a fost lansată noua apariţie discografică „Corul de Copii Radio – 70”, cadoul pe care formaţia muzicală l-a oferit admiratorilor săi la finalul anului aniversar 2015.
În aceeaşi zi, însuşi Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Corului de Copii Radio: „Îmi face o deosebită plăcere să vă felicit la împlinirea a 70 de ani de existenţă. Între instituţiile cu o vechime venerabilă, Corul de Copii este cel care nu-şi trădează niciodată vârsta, fiind mereu tânăr şi transmiţând întotdeauna energia membrilor săi şi bucuria de a cânta împreună. În acelaşi timp, noile generaţii beneficiază din plin de tradiţia şi experienţa care, în timp, au creat un profil unic în peisajul muzical al ţării noastre.
Corul de Copii Radio este astăzi cel mai important şi mai valoros ansamblu vocal pentru tinerii din România şi un ambasador cultural de prim rang în Europa şi în lume. Succesul înregistrat pe scene importante demonstrează nivelul înalt şi aprecierea de care se bucură corul peste tot unde răsună vocile membrilor săi.
Dintotdeauna, Corul de Copii Radio a exercitat o atracţie puternică pentru tinerii talentaţi şi a aplicat în acelaşi timp criterii de selecţie stricte, motiv pentru care a devenit un sinonim pentru excelenţă. Spiritul tânăr, pozitiv şi vocile minunate din acest cor ne emoţionează şi ne bucură sufletele de fiecare dată când avem prilejul de a le asculta.
Urez Corului de Copii Radio „La Mulţi Ani” şi multe împliniri membrilor şi coordonatorilor săi !”, a încheiat şeful statului.
Aflat la conducerea Corului Radio, Voicu Popescu a apărut periodic în emisiuni de radio și televiziune, a realizat numeroase apariții discografice şi înregistrări speciale pentru Fonoteca instituţiei, a participat la stagiunile de concerte cu programe vocal-simfonice şi a cappella. Cele peste 50 de prezenţe la turnee artistice, festivaluri şi concursuri internaţionale, în aproape toate țările Europei, SUA, Canada și Japonia, i-au adus aprecierea criticii de specialitate şi numeroase medalii şi premii.
Personalitate marcantă a muzicii corale, Voicu Popescu a scris articole în publicaţii de specialitate din ţară şi străinătate, a fost invitat să susţină workshop-uri la Torino, Barcelona şi Chișinău, şi a fost membru al unor jurii naţionale şi internaţionale (Bulgaria, Grecia, Macedonia, Italia, Republica Moldova).