Pacea din Orientul Mijlociu şi din Europa au preocupat de mai multă vreme presa internaţională, iar jurnaliştii au căutat să depisteze semne oricât de firave ale păcii în orice demers al politicienilor.”Rusia este dispusă să ia în consideraţie un armistiţiu de 30 de zile în Siria, dar numai dacă el nu vizează şi Statul Islamic, Frontul Nusra sau alte grupări care bombardează cartierele Damascului”. Declaraţia aparţine ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care s-a aflat ieri în Serbia, la Belgrad, după cum relatează publicaţia sârbă „Blic”. Demersurile pacifiste ale ministrului Lavrov vizează de altfel şi fost Iugoslavie. În „Danas”, o altă publicaţie sârbă, Serghei Lavrov afirmă că „nu exclude ca Rusia să încurajeze un dialog între Serbia şi Kosovo”. Posibil, am putea spune, mai ales că tot „Danas” îl citează pe preşedintele sârb „Aleksandar Vucic care l-a asigurat pe Lavrov că aderarea ţării la Uniunea Europeană nu va schimba relaţiile Serbiei cu Rusia”.
La nivelul Uniunii Europene însă, atenţia presei este atrasă de actualul summit care se desfăşoară la Bruxelles începând de astăzi. Înaintea reuniunii, discursul rostit ieri în Bundestag de cancelarul german Angela Merkel a stârnit deja curiozitatea jurnaliştilor cu privire la reuniune. Cotidianul german „Frankfurter Allgemeine” o citează în titlul unui articol pe dna Merkel, care ar fi spus: „Germaniei îi merge bine doar dacă şi Europei îi merge bine”. Aşadar, ataşamentul cancelarului german faţă de blocul european rămâne neştirbit şi, potrivit acluiaşi ziar, „discursul a dezvăluit oarecum anticipat agenda reuniunii de la Bruxelles, unde migraţia, dezvoltarea economică şi securitatea vor fi subiecte arzătoare”. Referindu-se la acelaşi discurs, ziarul american „The Wall Street Journal” informează că „Angela Merkel a cerut totodată Iranului şi Rusiei să stăvilească atacurile beligeranţilor din Siria, pe care le-a calificat ca fiind un măcel”. Iar publicaţia italiană „Il Giornale” afirmă că, în alocuţiunea sa, „cancelarul german a propus şi să se aloce fonduri mai mari ţărilor care primesc migranţi”.
În sfârşit, un aspect viu dezbătut în presă pare să fi fost şi situaţia corupţiei din România, dar mai ales soarta şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, care urma să fie hotărâtă de anunţul ministrului român al justiţiei, Tudorel Toader. „Este supranumită ‘doamna de fier’ a României, notează cotidianul „La libre Belgique”, care continuă: „Atingându-se de cei de neatins, ea a devenit sperietoarea. Ceea ce i se reproşează DNA-ului este însăşi existenţa sa”. Şi tot „La libre Belgique” spune povestea unui drapel românesc uriaş, confecţionat de o româncă stabilită în Germania. Un drapel care se doreşte „simbolul voinţei noastre de a importa cu adevărat în România valorile europene”. Iar ziarul britanic „Financial Times” comentează: „Bucureștii, la fel ca Varșovia și Budapesta, se ciocnesc cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept”. După care, acelaşi ziar îl citeză pe Şerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat, care spune: „În orice ţară civilizată, parlamentul reprezintă voinţa poporului. Deci, noi suntem reprezentanţi ai poporului român, buni sau răi”./adanga/sdm2
Alexandru Danga, genţia de presă RADOR