Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe site-ul său de internet tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA). Tariful de referinţă mediu ponderat în funcţie de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei, cel anterior, în urcare cu 9%. Reporterul nostru, Iulian Olescu, relatează:
Reporter: Majorările variază mult, în funcţie de categoriile de vehicul, de vârsta şi de tipul asiguratului şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor. De exemplu, în cazul persoanelor fizice cele mai mari creşteri procentuale ale tarifelor de referinţă, se înregistrează pentru maşinile cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, în funcţie de vârsta deţinătorului, acestea fiind cuprinse între 9,9 şi aproape 15,5%. Pentru motociclete creşterile sunt şi mai mari şi variază între 18,7 şi aproape 23 de procente, în funcţie de puterea motorului. În sfârşit, dacă vorbim despre vehiculele de transport persoane, tarifele de referinţă cresc cu peste 15% la cele cu sub 40 de locuri, cu 36 de procente la cele cu peste 40 de locuri şi cu aproape 51% pentru tramvaie şi troleibuze. Tariful de referinţă este un reper pentru consumator în ceea ce priveşte preţul poliţelor auto obligatorii şi reprezintă împreună cu un alt indicator denumit factorul N elementele în baza cărora este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat.
Realizator: Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează, însă, că adevăratele preţuri sunt mult mai mici pentru asiguraţii beneficiari de bonusuri, care răsplătesc comportamentul corect în trafic. Şoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, faţă de 32%, cât era prevăzut de reglementările anterioare. La sfârşitul anului trecut, aproximativ 83% din poliţele RCA pentru persoane fizice se aflau în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 48% din poliţe./avladucu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 februarie