Realizator: Luminiţa Voinea – În comunitatea românească din Ucraina a fost sărbătoare. S-a celebrat Ziua limbii materne. Pentru ei, românii din Transcarpatia, limba română este ca aerul, este esenţă. Manifestările dedicate limbii române s-au desfăşurat pe fondul modificării legii învăţământului din Ucraina, care limitează dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă. Trimisul Radio România Actualităţi în Transcarpatia, Adrian Marchiş, ne aduce detalii de la faţa locului.
Reporter: La sărbătoarea limbii materne sunt foarte mulţi copii veniţi din şcolile cu predare în limba română, de aici din localităţile româneşti din Transcarpatia.(…) Între numeroşii profesori prezenţi aici se află doamna profesoară de limbă română Ana Ona, de la Liceul Mihai Eminescu din Slatina. Ce înseamnă pentru comunitatea românească din Transcarpatia Ziua internaţională a limbii materne?
Ana Ona: Este un frumos prilej să ne manifestăm dragostea noastră faţă de limba strămoşilor noştri, este ca aerul. Este esenţa noastră. Ziua aceasta internaţională a limbii materne este un bun prilej să venim cu elevii noştri şi să le cultivăm dragostea faţă de limbă, să îi punem în valoare, să-i promovăm şi să le arătăm care sunt adevăratele noastre valori, să fie mândri că sunt români, că avem o limbă frumoasă, o limbă melodioasă şi bogată.
Reporter: Care este starea de spirit în momentul de faţă în şcolile cu predare în limba română din Transcarpatia, ţinând seamă de modificările noii legi a educaţiei din Ucraina?
Ana Ona: Controversatul şi mult dezbătutul şi contestatul articol 7 care ne pune în pericol limba noastră şi predarea în limba maternă este mereu în discuţie, se duc mai multe runde de negocieri, dar nu se dau niciun fel de semne că ar ceda superiorii noştri şi doamna ministru Grinevici face tot felul de demersuri să ne convingă să acceptăm această lege, stat. Bineînţeles că noi nu suntem dispuşi să renunţăm la limba noastră maternă, este dreptul nostru de mulţi ani am studiat aici, chiar şi în timpul regimului sovietic. Nu înţelegem de ce pentru statul ucrainean este atât de important să ne lipsească de acest drept.
Reporter: Nutriţi speranţa că pot apărea modificări la acest articol 7?
Ana Ona:Am urmărit diferite declaraţii, s-a spus că aplicarea acestei legi se amână până în anul 2023, dar noi am vrea definitiv să se renunţe la acest articol, nu ca să se amâne şi nici ca să se aplice treptat, pentru că este acelaşi lucru pentru noi.
Reporter: Gazdă bună aici la şcoala cu predare în limba română din Apşa de Mijloc este doamna profesoară de limba română Anuţa Şiman.
Anuţa Şiman: Îmi place, iubesc, respect, gândesc, cânt, scriu poezii în limba română. Pentru mine înseamnă absolut totul, dar ceea ce se petrece în prezent în Ucraina mă afectează foarte mult pentru că nu se poate a da cu piciorul într-o limbă, într-o minoritate, cu atât mai mult că noi nu suntem veniţi din alte părţi, trăim pe pământul nostru strămoşesc, suntem de foarte mulţi ani, mai bine de 2000 de ani aici pe pământul nostru strămoşesc şi este normal ca să ni se respecte dreptul de a învăţa în limba noastră maternă.
Realizator: Precizăm că în Ucraina trăiesc 400.000 de români, iar noua lege a educaţiei a fost criticată nu numai la Bucureşti, ci şi de alte state membre ale UE./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 februarie)