THE WASHINGTON POST: Șefa asediată a anticorupției din România se mândrește cu un număr-record de anchete

Șefa asediată a anticorupției din România a declarat că instituția ei a anchetat anul trecut un număr-record de cazuri, într-un moment în care atacurile politice contra luptei anticorupție s-au întețit.
Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a prezentat miercuri raportul anual al instituției, declarând că anul trecut au fost trimiși în judecată în cazuri legate de corupție 1.000 de funcționari publici, inclusiv trei miniștri, șase parlamentari și un fost președinte al parlamentului.
Ea a afirmat că DNA a inculpat cu succes 713 funcționari publici, între care 28 de primari, 38 de directori de instituții publice și un senator.
Ea a avertizat însă că corupția mai este încă foarte răspândită, acuzând că unii directori de spitale au luat mite de milioane de euro, în vreme ce cuantumul fondurilor UE delapidate s-a dublat.
Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Kovesi pentru munca DNA-ului, afirmând că „cifrele nu mint”.
El a calificat atacurile la adresa credibilității DNA-ului drept „manifestarea virulentă a disperării din partea unor oameni care […] vor să subordoneze justiția politicii.”
Ministrul justiției Tudorel Toader ceruse destituirea lui Kovesi pe motiv că ea ar fi nepotrivită pentru funcție, însă acea solicitare a fost respinsă marți de către cel mai important organ judiciar al țării. Iohannis are ultimul cuvânt de spus în privința destituirii ei, lucru ce pare improbabil.
Kovesi a declarat miercuri că DNA a instituit noi mecanisme de investigare a acuzațiilor de neprofesionalism sau ilegalitate privindu-i pe procurori. Anul trecut au fost concediați doi procurori.
UE menține sistemul de justiție al României sub monitorizare specială. România se clasează drept una dintre cele mai corupte țări din UE.
Anul trecut Partidul Social Democrat aflat la guvernare a încercat să dezincrimineze mai multe infracțiuni de corupție, provocând cele mai mari proteste de stradă din România de după sfârșitul comunismului.
https://www.washingtonpost.com/world/europe/romania-besieged-anti-graft-chief-boasts-record-prosecutions/2018/02/28/30084f1c-1c74-11e8-98f5-ceecfa8741b6_story.html

THE WASHINGTON POST (SUA), 28 februarie 2018 (AP)

Traducere: Andrei Suba