Miercuri, 7 martie, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio prezintă un concert Beethoven & Mozart la Sala Radio, sub bagheta unui dirijor a cărui carieră se întinde pe două continente, Europa și Asia: Ciprian Marinescu.
Dirijor invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra, Ciprian Marinescu este o prezență cunoscută pe scena muzicală japoneză, atât ca dirijor, cât și ca interpret de muzică de cameră. Cu prilejul concertului de la București, va aduce la Sala Radio, ca solist invitat, pe pianistul Hiroaki Yamaguchi, un apreciat muzician atât în Japonia, cât și în plan internațional, fiind deopotrivă și un foarte talentat aranjor.
Pe afișul concertului se vor afla Uvertura Creaturile lui Prometheus, op. 43, și Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în do major, op. 15, de L. van Beethoven, și Simfonia nr. 35 în re major – Haffner, de Mozart.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.
Biografii
Ciprian Marinescu
Ciprian Marinescu a început studiul muzicii la vârsta de șase ani, studiind vioara pentru următorii doisprezece ani cu profesoara Carmen Runceanu la Liceul de Muzică George Enescu din București. Pedagogia orientată către cântul solistic l-a adus curând în fața publicului și în anii ce au urmat, studiind cu reputatul profesor Ștefan Gheorghiu, se contura o carieră dedicată solisticii, cu premii la concursuri naționale și turnee de recitaluri în marile orașe ale României încă din anii de școală…
Continuarea studiilor la Conservatorul Ciprian Porumbescu, devenit astăzi Universitatea Națională de Muzică București, a însemnat nu doar o maturizare muzicală, dar și o descoperire a cvartetului de coarde, Cvartetul Armonia atunci, Tiblisi Quartet acum: dragostea față de cea mai apropiată de perfecțiune formulă instrumentală continuă.
Încă din studenție a devenit membru al orchestrei Virtuozii din București, apoi membru al Orchestrei Naționale Radio România; cu aceste două orchestre a făcut primele turnee în Germania, Italia, Franța și Spania.
În 1998 Ciprian Marinescu a devenit rezident în Japonia și membru al Osaka Symphony Orchestra. Alături de colegii săi europeni din sânul orchestrei a constituit cvartetul Tiblisi, al cărui muzician este și astăzi.
Continuând tradiția pedagogică a părinților săi, a devenit el însuși un foarte căutat profesor de vioară și promotorul câtorva dintre cele mai promițătoare tinere talente muzicale japoneze.
Încurajat de fratele său în pasiunea pentru studiul unor partituri cât mai complexe și la cererea colegilor săi japonezi, Ciprian Marinescu s-a întors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestră.
În prezent este dirijor, concert maestru și solist al Hamonious Chamber Orchestra în Osaka, alături de care a inregistrat trei discuri CD ca solist și a făcut turnee în străinăntate, incluzând prezența la ultima ediție a Festivalului Internațional George Enescu la București.
Ciprian Marinescu este invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra și a devenit o prezență constantă a scenei japoneze de muzică clasică în postura de solist, dirijor și interpret de muzică de cameră, în cele mai prestigioase săli de concerte din Osaka, Kyoto și Tokyo. Cariera sa muzicală se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului și criticii deopotrivă. Între orchestrele românești cu care a concertat se numără Orchestra Filarmonicii din Braşov, cât şi Orchestra Filarmonicii orădene în cadrul Sărbătorilor Primăverii la Oradea.
(Biografie preluată)
Hiroaki Yamaguchi
Hiroaki Yamaguchi s-a născut în 1974 în Osaka, Japonia. A început studiul pianului la vârsta de 6 ani, continuându-şi studiile muzicale până în anul 1999, când obţine diploma de Master la Universitatea de Arte din Kyoto.
De-a lungul carierei sale a câştigat numeroase premii ca pianist concertist, dar şi ca membru al unori grupuri camerale. Dintre acestea amintim Premiul I la Japan Ensemble Edition şi la Premiile Muzicale Kyoto Aoyama, Diploma de Participare la Concursul Internaţional Fréderic Chopin.
Yamaguchi Hiroaki este în prezent profesor asociat la Universitatea de Educaţie din Kyoto, aranjor – producând numeroase aranjamente pentru ansambluri camerale -, şi pianist concertist prezent pe scenele din Japonia și nu numai.
RADOR (5 martie 2018)