Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea salarizării unitare urmează să intre astăzi în dezbaterea plenului Camera Deputaţilor cu noi amendamente care ar trebui să a
ducă creşteri de venituri pentru mai multe categorii de salariaţi. Amendamentele au fost adoptate în Comisia de muncă în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din apărare şi sănătate. De exemplu s-a votat ca orele suplimentare efectuate de poliţişti să fie plătite cu 75% din solda de bază, iar jandarmii ar urma să primească o indemnizaţie de 10% pentru intervenţii. Cu toate acestea sindicaliştii au plecat nemulţumiţi, după cum transmite reporterul RRA, Mugur Mihăiţă, care a urmărit discuţiile de ieri din comisie.
Reporter: Dezbaterile s-au purtat aprins în Comisia parlamentară de muncă a Camerei Deputaţilor. După ore întregi de discuţii sindicaliştii din sănătate şi apărare susţin că în continuare categorii importante de salariaţi vor primi bani mai puţini sau vor fi obligaţi să muncească suplimentar fără a fi remuneraţi ori să lucreze fără sporuri pentru riscurile la care sunt expuşi.
Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: MApN, SRI, STS, SPP, MAI şi personal contractual sunt toţi la salariul de muncitor necalificat, la 1.900 de lei, de aceea nu vor să majoreze sau să ne aplice şi nouă grila. Una este când aplici un spor la 4.000, vine o altă valoare, faţă de un spor aplicat la 2.000.
Reporter: Sindicaliştii din sănătate anunţă că iau în calcul declanşarea unor proteste, dar vor decide în funcţie de rezultatul votului din plen. Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, susţine că modificările vin să corecteze nedreptăţile apărute ca urmare a aplicării transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi a plafonării grilei salariale. Totodată, oferă o creştere semnificativă pentru a-i încuraja pe medici să rămână să lucreze în ţară.
Adrian Solomon: S-au mărit grilele pe anumite domenii, astfel încât să nu mai iasă din grilă şi să piardă la salariu. Am rezolvat şi problema ambulanţierilor şi şoferilor de ambulanţă, pentru că şoferul participă la resuscitare, la căratul tărgii, ş.a.m.d.
Realizator: Proiectul se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional./pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie