Realizator: Ziua Internaţională a Femeii vine, anul acesta, pe fondul unei mişcări globale fără precedent pentru drepturile femeii, egalitate şi justiţie – afirmă Organizaţia Naţiunilor Unite. Hărţuirea sexuală, violenţa şi discriminarea împotriva femeilor sunt teme prezente tot mai mult în spaţiul public. ONU vrea să atragă, astăzi, atenţia, şi asupra drepturilor femeilor din mediul rural, care se confruntă cu şi mai multe lipsuri şi discrinimări decât cele din mediul urban.
Şi în Uniunea Europeană, chiar dacă egalitatea între femei şi bărbaţi este una dintre valorile fundamentale, obiectivul este departe de a fi fost atins. Femeile câştigă, în continuare, mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă, nu sunt la fel de vizibile în politică sau în funcţii de conducere, întâmpină dificultăţi în echilibrarea vieţii de familie cu cea profesională. Şi în România, mai sunt multe de făcut la capitolul „egalitate de gen”, după cum spunea, aseară, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor stategice ale României, Ana Birchall, la un eveniment organizat de Business Women Forum Romania:
Ana Birchall: Sigur că întotdeauna este loc de mai bine, dar eu cred că s-au făcut paşi importanţi pentru ca şi în România să avem nu numai declarativ, dar realmente să avem egalitate de şanse şi aici mă refer nu numai la legea care este, în momentul de faţă, în lege avem, printre altele principiul la muncă egală, salarizare egală şi multe multe alte lucruri. Trebuie să vă mărturisesc că, pentru mine, este o onoare şi o mândrie să fac parte din primul cabinet condus de primul premier femeie, în istoria României.
Realizator: Un raport al Uniunii Europene estimează că avem nevoie de peste 70 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen în materie de salarizare şi de 20 ani, pentru ca femeile să aibă o reprezentativitate de cel puţin 40% în parlamentele naţionale./lalexandrescu/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 martie)