Oare regimul nord-coreean chiar a ajuns la limită şi este gata să renunţe la programul său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale, sau doar își doreşte numai să câştige timp pentru a-și perfecționa sistemul de rachete intercontinentale cu focoase nucleare, cu care poate să ajungă ţinte din Statele Unite ale Americii? Această este întrebarea care îi frământă pe analiştii politici de ieri după-amiază, de când a apărut ştirea că liderul nord-coreean Kim Jong-un se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump pentru a negocia îngheţarea programului nuclear al Coreei de Nord.
Kim Jong-un şi Donald Trump se vor întâlni în luna mai a acestui an – așa a declarat Chung Eui-yong, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in ieri seară la Washington. Oficialul sud-coreean a făcut o declaraţie scurtă şi nu a răspuns la întrebările ziariştilor. Acesta a arătat: Coreea de Nord este pregătită să-și abandoneze programul nuclear, Kim Jong-un este dedicat dezarmării nucleare şi pe viitor se va abţine de la testarea rachetelor şi a armelor nucleare. În acelaşi timp, liderul nord-coreean înţelege că exerciţiile militare de rutină ale armatelor sud-coreene şi americane vor continua şi în viitor. Chung Eui-yong, după ce în urmă cu câteva zile s-a întâlnit la Phenian cu Kim Jong-un – în calitate de membru al unei delegaţii oficiale – a adăugat că liderul nord-coreean ar dori să se întâlnească cât de repede posibil cu preşedintele american. Despre această intenţie a sa, i-a comunicat printr-o scrisoare adresată lui Donald Trump, iar acesta a acceptat să aibă o întrevedere. Scrisoarea – din care canalul de televiziune Fox a publicat fragmente încă de ieri după amiază – i-a fost înmânată personal la Casa Albă preşedintelui Trump de către consilierul sud coreean pe probleme de securitate. La discuţii a participat şi Herbert McMaster – consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui american. „Împreună cu Donald Trump suntem optimişti că putem valorifica posibilităţile unei soluţii paşnice prin mijloace diplomatice” – a afirmat politicianul sud-coreean. A adăugat însă că presiunile asupra Coreei de Nord vor continua atât timp cât regimul lui Kim Jong-un nu-și va îndeplini promisiunile.
După o oră şi jumătate de la declaraţia lui Chung Eui-yong, Donald Trump a specificat printr-o postare pe Twitter, că liderul nord-coreean nu a promis doar suspendarea sau îngheţarea testelor nucleare şi de rachete, ci a vorbit delegaţiei sud-coreene despre dezarmare nucleară. Phenian-ul nu va mai testa rachete cel puţin până la întâlnirea la nivel înalt – a scris preşedintele american.
La tratativele purtate între delegaţiile celor două coree din Phenian s-au obţinut anumite progrese: în luna aprilie conducătorii celor două state se vor întâlni în zona demilitarizată, iar Coreea de Nord a anunţat că va realiza dezarmarea nucleară dacă i se garantează securitatea ţării. De asemenea, au convenit să instaleze o linie delefonică directă între Nord şi Sud – aşa numitul fir roşu – ca în cazul unei situaţii de criză responsabilii să se poată consulta în mod direct.
Nu același optimism este împărtașit de toate statele lumii. Din cauza situaţiei geopolitice pe care o au şi fiind direct ameninţaţi de înarmarea nucleară nord-coreeană, japonezii par mult mai precauţi. Prim-ministrul ţării soarelui răsare, Abe Shinzo – într-o declaraţie dată miercuri – a îndemnat la prudenţă. „Poate că este vorba doar despre o tentativă de derutare. Am accentuat şi în trecut că trebuie să creem o situaţie în care putem exercita presiuni maxime asupra Coreei de Nord ca să discute cu noi. În trecut, această ţară a folosit de mai multe ori timpul negocierilor pentru a-şi dezvolta capacităţile militare. Nu are niciun rost să negociem de dragul negocierilor” – a declarat premierul japonez, adăugând că Japonia va intra în dialog cu regimul lui Kim Jong-un numai în cazul în care Coreea de Nord va face paşii concreţi pentru demontarea totală, controlabilă şi ireversibilă a arsenalului său nuclear.
Într-o notă similară a comentat evenimentele şi fostul ambasador al Marii Britanii în Coreea de Nord, James Hoare. Potrivit opiniei acestuia, nu se poate vorbi încă despre o schimbare. „Coreea de Nord doreşte imposibilul, şi anume ca nimeni să nu le poate ataca ţara fără să fie pedepsit. Doresc ca SUA să se retragă din Coreea de Sud şi probabil şi din Japonia. Astfel s-ar demola alianţe care au fost construite de zeci de ani” – a mai arătat diplomatul.
Şi să nu uităm declaraţia dată la sfârşitul lunii ianuarie de către directorul CIA, Mike Pompeo care a spus că doar de câteva luni are nevoie Coreea de Nord pentru a pătrunde cu armele nucleare pe teritoriul Statelor Unite. Mai precis exact atât timp cât a mai rămas până la întilnirea dintre Kim și Trump. De ce tocmai acum – la final – ar abandona Coreea de Nord un program atât de costisitor?
Autor: Székely Ervin, Rador