Nu vor avea loc alegeri anticipate în Slovacia. În urma consultaţiilor maraton începute marţi şi finalizate ieri după amiază, cele trei partide ale coaliţiei de guvernământ: Direcţia – Socialdemocraţia (SMER), Partidul Naţional Slovac (SNS) şi partidul interetnic maghiaro-slovac Pod (Híd-Most) au căzut de acord. Situaţia s-a deblocat, după ce preşedintele SMER şi prim-ministrul Robert Fico şi-a anunţat demisia din funcţie, cu condiţia ca noul premier să fie propus tot de către SMER. Bugár Béla, preşedintele Híd-Most, în cadrul unei conferinţe de presă a anunţat că preşedintele republicii, Andrej Kiska a acceptat această condiţie. A mai adăugat că toţi cei 14 deputaţi ai partidului său au semnat documentul prin care s-au angajat să sprijine noul guvern slovac. Răspunzând la o întrebare a ziariştilor, politicianul a declarat că nu consideră că alegerile anticipate ar reprezenta o soluţie mai bună, pentru că nici cei din opoziţie care vorbesc despre corupţie, nu sunt imaculaţi.
Declaraţia lui Bugár este importantă, deoarece tocmai acesta şi partidul său au detonat criza guvernamentală la începutul acestei săptămâni, după ce la sfârşitul lunii februarie jurnalistul de investigaţie Ján Kuciak şi prietena sa au fost asasinați. Kuciak, în ultimul său articol (neterminat, dar publicat după moartea lui) lucra la dezvăluirea unor legături între mafia italiană şi cercuri de afaceri şi politice slovace. Moartea jurnalistului a revoltat opinia publică. Înmormântarea ziaristului s-a transformat într-o uriaşă demonstraţie antiguvernamentală, care a continuat încă două săptămâni. Híd-Most a decis în această situaţie, că în cazul în care guvernul condus de Fico nu va demisiona şi nu se va declanşa procedura pentru alegeri anticipate, atunci partidul condus de Bugár Béla se va retrage din coaliţie. O poziţie similară a adoptat şi preşedintele Andrej Kiska, solicitând ca premierul să-şi asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat, pentru că moartea ziaristului afectează imaginea ţării.
Demisia lui Fico a reprezentat compromisul pentru a se păstra coaliţia de guvernământ şi pentru a evita alegerile anticipate care în acest moment – potrivit sondajelor de opinie – ar fi catastrofale pentru SMER (20%), dar nu ar avantaja nici Híd-Most, partid aflat la limita intrării în parlament (5,6%). Mai mult, Bugár a sacrificat şi ministrul justiţiei (membru Híd-Most), pe doamna Lucia Žitňanská, cunoscută fiind pentru vederile sale pro-europene, dar intens criticată de SNS.
Potrivit ziarului în limba maghiară care apare la Bratislava, Új Szó, după plecarea lui Robert Fico, conducerea guvernului va fi preluată de actualul viceprim-ministru, Peter Pellegrini. Acesta s-a întâlnit deja cu preşedintele Kiska. Potrivit ziarului, în acest mod Fico ar putea în mod informal să controleze în continuare guvernul, având în vedere relaţia sa apropiată cu Pellegrini. Miniştrii SNS şi Híd-Most – cu excepţia lui Žitňanská vor rămâne în funcţie, astfel că guvernul ar putea să-şi încheie mandatul abia în anul 2020, când sunt programate alegeri parlamentare.
Demonstranţii însă nu au apreciat înţelegerile la nivel înalt. Potivit opiniei acestora Fico, Andrej Danko (preşedintele SNS) şi Bugár Béla i-au înşelat şi i-au umilit pe cetăţeni. Ei cred că doar prin organizarea de alegeri anticipate s-ar putea recâştiga încrederea oamenilor. Din acest motiv, sunt programate pentru astăzi noi demonstraţii în Bratislava şi în alte oraşe din Slovacia.
Situaţia juridică creată în urma demisiei lui Robert Fico este dezbătută pe larg de ziarul de limbă maghiară din Slovacia, Parameter. În cazul în care preşedintele va accepta demisia lui Fico, atunci în parlament luni nu se va mai dezbate moţiunea de cenzură întrodusă de opoziţie, iar Andrej Kiska trebuie să nominalizeze noul premier şi să-și numească guvernul. Constituţia nu prevede un termen limită în care preşedintele trebuie să decidă. Până la desemnarea noului guvern, actualul executiv va conduce administraţia centrală. După numirea guvernului de către preşedinte, acesta trebuie să se prezinte în faţa parlamentului în termen de 30 zile cu programul de guvernare. Pentru ca programul şi componenţa guvernul să fie validate de legislativ sunt necesare 76 de voturi, adică majoritatea absolută a Parlamentului Slovaciei.
Demisia lui Fico ar putea să aibă o influenţă şi asupra Grupului de la Visegrad. Robert Fico era cunoscut ca un apropiat al prim-ministrului maghiar Orbán Viktor, deşi între cele două ţări există numeroase probleme nerezolvate, în primul rând legate de statutul minorităţii maghiare din Slovacia, faptul că această ţară nu recunoaşte dubla cetăţenie, astfel că cei care optează pentru cetăţenia maghiară trebuie să renunţe la cea slovacă. Unitatea, care era oricum fragilă în cadrul V-4, ar putea astfel să se rupă definitiv.
Székely Ervin, Rador