Cercetătorii au anunţat că au testat un film de protecție ultra-subțire biodegradabil, care ar putea ajuta la protejarea Marii Bariere de Corali împotriva albirii. Această bijuterie a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1981, care atrage milioane de turiști, în fiecare an, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 348.000 de kilometri pătrați de-a lungul coastei australiene și este cel mai mare ansamblu de corali din lume. Totuşi, Marea Barieră a suferit câteva episoade fără precedent de albire a coralilor săi, fenomen datorat temperaturilor mai calde ale apei ca urmare a schimbărilor climatice. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Australian de Biologie Marină s-au declarat încurajaţi de studiile lor cu privire la un film anti-solar de 50.000 de ori mai subţire decat un fir de păr uman. Acesta este fabricat cu carbonat de calciu, care formează baza scheletului de corali.
„El a fost conceput mai degrabă pentru a pluti pe apă deasupra coralilor decât să fie plasat direct pe corali, pentru a oferi o barieră eficientă în faţa luminii soarelui”, a declarat Anna Marsden, director executiv al Fundaţiei Marii Bariere de Corali. Testele au fost efectuate de oamenii de știință aflaţi la originea bancnotelor australiene din polimeri, pe șapte specii diferite de corali. Filmul de protecție reduce albirea pentru majoritatea speciilor și scade lumina primită de la soare cu 30%.
„Prin acest proiect, am putut testa ideea că, prin reducerea nivelurilor de lumină a soarelui care ajunge la corali, putem împiedica stresarea acestora, ceea ce duce la albire”, a adăugat d-na Marsden.
Marea barieră de Corali din Australia a experimentat patru evenimente serioase de înălbire din 1998, inclusiv două la rând – în 2016 și 2017 -, care au provocat pagube importante. Albirea este un fenomen de descompunere care are ca rezultat o decolorare a coralilor. Este cauzată de creșterea temperaturii apei, care provoacă stresul și de expulzarea algelor simbiotice care le dau coralilor culoarea și energia. Totodată, recifele sunt amenințate şi de activitățile industriale și agricole, precum și de acanthasterul purpuriu, o stea de mare invazivă şi devoratoare de corali. Din cauza dependenței de energia fosilă și a populației sale mici, Australia este considerată una dintre cele mai mari emiţătoare de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor de pe planetă.
D-na Marsden consideră că este nerealist să se acopere Marea Barieră de Corali integral, însă „filmul ar putea fi desfăşurat pe suprafeţe mai mici pentru a proteja coralii de mare valoare sau pe cei cu grad ridicat de risc”. /rcostea/vdraguta
www.lalibre.be – 27 martie