Câţiva cercetători elvețieni și americani au studiat îndeaproape răţuştele de plastic care plutesc în baia copiilor și uneori chiar şi în cea a adulţilor. Iar rezultatul este neplăcut: orice corp de plastic scufundat într-un lichid deja poluat de abluțiunile noastre devine o adevărată bombă cu bacterii și ciuperci.
Pentru a realiza acest lucru, o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Apelor Eawag, Institutul Federal de Tehnologie din Zurich și de la Universitatea din Illinois (SUA) au ţinut nişte răţuşte timp de 11 săptămâni în apă curată și un alt grup de răţuşte în „apă de baie folosită care conținea resturi de săpun, murdărie, transpirație și bacterii care însoțesc corpul uman”. Răţuştele decupate și examinate apoi în laborator au arătat că între 5 și 75 de milioane de celule se aflau pe fiecare centimetru pătrat din suprafața lor. Cele expuse la apă murdară de baie erau purtătoare de ciuperci, iar 80% din toate exemplarele studiate au dezvoltat germeni potențial patogeni, în special legionella și bacterii foarte rezistente. Problema provine în principal din interiorul jucăriei, dificil de curățat.
„Când copilul apasă burta răţuştelor pentru a pulveriza apă, nu este deloc neobișnuit ca jetul să fie maro”, subliniază studiul.
„Acest lucru poate întări imunitatea copiilor, un lucru pozitiv”, spune microbiologul Frederik Hammes, de la Eawag, citat în comunicat. „Dar – spune el – acest lucru poate provoca și iritații ale ochilor și urechilor sau infecții gastrointestinale mai problematice”. /rcostea/vdraguta
www.lesoir.be – 28 martie