Zeci de mii de palestinieni au demonstrat vineri în fâşia Gaza în apropierea graniţei cu Israel. Protestul, denumit „Marşul revenirii”, a fost organizat de gruparea Hamas pe care Israel o consideră organizaţie teroristă. Această demonstraţie – potrivit organizatorilor – a fost prima dintr-o serie de acţiuni similare, care ar urma să dureze timp de şase săptămâni. Seria de proteste ar trebui să se încheie în data de 14 mai, ocazie cu care Israel va sărbători 70 de ani de la crearea statului, moment pe care palestinienii îl denumesc „ziua catastrofei”. Cu toate că s-a anunţat că demonstraţia va fi una paşnică, aceasta s-a soldat cu incidente sângeroase. La un moment dat palestinienii au aruncat cu pietre şi cu anvelope aprinse asupra militarilor israelieni care se aflau de partea cealaltă a graniţei. Armata a ripostat cu arme de foc. Potrivit surselor sanitare palestiniene, 16 palestinieni au decedat din cauza confruntărilor, iar numărul răniţilor este peste 750 de persoane. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul Ronen Manelis, a declarat că armata nu a depăşit intensitatea necesară a ripostei şi a acuzat serviciile de sănătate palestiniene că au prezentat exagerat numărul victimelor. Acesta a explicat că armata nu a deschis focul decât asupra persoanelor înarmate, care la rândul lor trăgeau asupra militarilor israelieni. Acesta susţine că dintre cele 16 victime, zece erau membre ale aripii militare Hamas, „adică erau terorişti”. Hamas contestă însă aceste date şi doar despre 5 victime recunoaşte că au fost militanţi Hamas. Preşedintele aripii politice a Hamas, Ismail Haniyeh – citat de publicaţia The times of Israel – a declarat vineri că palestinienii nu vor renunţa la drepturile lor, şi au dorit să transmită prin această demonstraţie un mesaj şi preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, că vor a reveni în Ierusalim. „Acum ne-am oprit la graniţă, dar poate că la demonstraţia următoare nu ne vom mai opri la graniţa izraeliană” – a adăugat duminică Haniyeh, care potrivit The Washintgton Post, a ameninţat că Hamas dispune de armamentul şi de forţa militară necesară pentru a contracara atacurile israeliene. Cu toate acestea, liderul palestinian nu a dat amănunte privind modalităţile în care vor să continue protestele.
Demonstraţiile anunţate însă nu sunt îndreptate doar împotriva a ceea ce ei numesc „ocupaţia israelieană”, dar şi împotriva Autorităţii Palestiniene din Cisiordania şi a preşedintelui acesteia Mahmud Abbas, precum şi împotriva Egiptului, care ţine sub blocadă Gaza exact ca şi Israel. Interesant este faptul că Abbas, cel care în trecut a solicitat noi sancţiuni împotriva Hamas, a declarat în urma incidentelor că statul Israel este responsabil pentru violenţe şi a evitat să răspundă criticilor care i-au fost aduse de către liderii Hamas.
Răspunsul statului evreu la declaraţiile belicoase ale lui Ismail Haniyeh nu s-a lăsat mult aşteptat. Ministrul apărării din Israel, Avigdor Liberman, cunoscut drept un politician radical, a declarat pentru The Times of Israel, că 90% dintre demonstranţi au fost oameni plătiţi de Hamas şi a refuzat o anchetă internaţională în acest caz, ironizând chiar comunitatea internaţională „care crede că Hamas a organizat vineri un fel de festival Woodstock la graniţa cu Israelul”. Acesta a exprimat fără echivoc poziţia guvernului, care nu va coopera în această problemă cu organizaţiile internaţionale. A susţinut că Israelul a încercat de două ori să obţină pacea cu regiunea Gaza pe cale diplomatică: în anul 1990 prin înţelegerea de pace semnată la Oslo şi în anul 2005, atunci când Israel în mod unilateral s-a retras din fâşia Gaza. „Răspunsul Hamas a fost că a cheltuit milioane pentru rachete şi tuneluri” – a arătat Liberman.
Reacţia internaţională de până acum la incidentele de vineri, care s-au soldat cu cele mai multe victime din anul 2014 până în prezent, este una destul de slabă. Ancheta internaţională nu va fi declanşată, având în vedere că Statele Unite a împiedicat adoptarea în ONU a unei declaraţii în cauză, chiar dacă şi secretarul general al organizaţiei, António Guterres a solicitat acest lucru. Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri E¤xterne, Federica Mogherini a îndemnat părţile la calm şi a subliniat că deşi Israel are dreptul să-şi apere teritoriul, riposta trebuie întotdeauna să fie proporţională cu atacul. Totodată Mogherini a solicitat ca liderii palestinieni din Gaza şi Cisiordania să facă tot posibilul ca Autoritatea Palestiniană să-şi poată exercita autoritatea şi în fâşia Gaza.
Székely Ervin, Rador