Scandalul legat de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi răspunsul Rusiei la acuzaţiile care i s-au adus în legatură cu acesta continuă să preocupe toată presa internaţională. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că apelează la „jocuri de copii” acuzând Moscova de otrăvirea, în Anglia, a unui fost agent dublu – transmite BBC. Lavrov a spus că amploarea acestei escaladări a situaţiei nu va depinde de Rusia. El a sugerat totodată că însăşi Marea Britanie ar fi putut fi interesată să-l otrăvească pe fostul spion Serghei Skripal. „Sunt alte explicaţii în spatele celor prezentate de colegii noştri occidentali care afirmă că numai ruşii pot fi vinovaţii. Experţii susţin că incidentul ar fi şi în avantajul serviciilor de securitate britanice, binecunoscute pentru capacitatea lor de a acţiona având pemisiunea să ucidă… a spus Lavrov.
Asta ar fi totodată şi în avantajul guvernului britanic, aflat clar într-o situaţie dificilă după ce a eşuat în efortul de a-şi respecta promisiunile făcute electoratului cu privire la Brexit. Pe vremea Războiului Rece, existau nişte reguli, dar acum, Marea Britanie şi Statele Unite au renunţat să mai joace cinstit”, a mai spus Serghei Lavrov, citat de BBC.
Şi ziarul britanic DAILY MAIL scrie că „Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, afirmă că s-ar putea ca însăşi Marea Britanie să fi avut interesul să-l otrăvească pe Skripal din cauză că guvernul se află într-o situaţie deloc confortabilă” din cauza Brexitului.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Moscova nu avea niciun motiv ca în ajunul alegerilor prezidenţiale şi cu câteva luni înaintea Cupei mondiale de fotbal organizate în Rusia să-şi otrăvească fostul spion, casre fusese condamnat pentru trădare şi făcuse parte dintr-un schimb de prizonieri în 2010, scrie LA LIBRE BELGIQUE.
Media din Rusia alocă şi ea spaţiu reacţiei Moscovei. Potrivit RUSSIA TODAY, Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că SUA şi Marea Britanie recurg la minciună în Cazul Skripal. „Se discută des şi despre faptul că situaţia este mai rea decât era în perioada Războiului Rece pentru că atunci existau nişte reguli şi se mai respectau nişte aparenţe. Astăzi, în opinia mea, partenerii noştrii occidentali, mă refer la Marea Britanie şi Statele Unite şi alte state care le urmează orbeşte au renunţat la toate aparenţele şi recurg la minciună şi dezinformare. În opinia mea, noi răspundem la toate acestea destul de calm şi la rece”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.
Rusia nu are nicio legătură cu „cazul Skripal”, a declarat secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, care le-a recomandat jurnaliştilor să citească declaraţiile ministrului rus de externe şi ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, ca şi propriile lui declaraţii din urmă cu două săptămâni conform cărora Rusia nu are nicio legătură cu cazul Skripal” – a declarat Peskov, transmite RIA NOVOSTI.
În Franţa, încep grevele. „În aer, pe şine, în sectoarele deşeurilor sau energiei” – detaliază LE FIGARO. Dacă AIR FRANCE asigură 75% din zboruri, numai 12% din trenurile de mare viteză vor circula. Franţa se pregăteşte pentru „marţea neagră”.
Salariatii de la AIR FRANCE sunt chemaţi să facă grevă pentru a patra oară din februarie, scrie LIBERATION. Greva de la AIR FRANCE coincide cu începutul grevei de lungă durată de la Societatea de Căi Ferate Franceze, chiar dacă sindicatele companiei afirmă ca data grevei a fost fixată de multă vreme, fără înţelegere cu lucrătorii de la căile ferate. Totuşi, calendarul grevelor coincide, cel puţin în prima zi. De altfel, salariaţii AIR FRANCE sunt chemaţi să oprească lucrul şi pe 7, 10 11 aprilie. Dacă la AIR FRANCE este a patra zi de grevă, la Căile ferate greva se va desfăşura „două zile din cinci” timp de trei luni. Gunoierii cer crearea unui „serviciu public naţional” al deşeurilor şi un „statut unic public” pentru lucrătorii din domeniu. Lucrătorii din electricitate şi gaze încep o mişcare de protest care ar putea dura până pe 28 iunie – scrie LE MONDE.
Greva de la Căile Ferate Franceze va afecta şi circulaţia trenurilor din ţările vecine: trenurile Thalys şi Eurostar şi-au anulat plecările de la Bruxelles de marţi, scrie ziarul belgian LE SOIR.
Presa din Republica Moldova anunţă lansarea consultării publice pe tema Unirii Republicii Moldova cu România. După cum informează TRIBUNA, președintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, a comunicat mai multe detalii cu privire la consultarea publică. „Astăzi, lansăm consultarea publică cu locuitorii municipiul Chișinău. Nu este nici un secret că societatea este împărțită în două mari tabere, care sunt pro Unirea Republicii Moldova cu România și care sunt contra. Va fi efectuată evaluarea maximă, avem de gând să consultăm până la 100 de mii de persoane, locuitori ai municipiului Chișinău. Această consultare nu are nici un aspect politic, fiind echidistantă, liberă, obiectivă și neutră. Consultarea este organizată de Centrul Social-Politic European, care este o organizație apolitică și ne propunem să stabilim numărul exact. Deja a fost dat startul platformei electronice pe site-ul decid.md, avem înregistrate mai multe fraude, ele vor fi publicate. Avem impresia că – atât unioniștii, cât și româno-fobii vor ca această mare lucrare să fie distorsionată. Avem peste 300 de operatori care vor lucra în teritoriu”, a precizat Gheorghe Costandachi.
VOCEA BASARABIEI anunţă că „Locuitorii Chișinăului vor fi chestionați atât prin intermediul operatorilor de interviu, care vor bate din ușă în ușă, cât și online, pe platforma www.decid.md.
Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar locuitori Chișinăului o vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”.
De asemenea, în cadrul exercițiului de referendum, în Chișinău, dar și în suburbii vor fi deschise centre de consultare, unde cei interesați să participe la studiu vor putea să își exprime opinia în legătură cu Unirea”.
Gabriela Sîrbu – Ageţia de presă RADOR